Hobby tuinieren in kleine tuin: 5 inspirerende voorbeelden van mini-tuinen

Een kleine tuin met een slingerpaadje, een tuinbankje, een tafel en stoelen, een lounge set, klimplanten, bloeiende planten en bladplanten.

Heb je een kleine tuin, maar wil je er toch iets moois van maken? Dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben een kleine tuin, vooral in de stad. Maar dat betekent niet dat je geen leuke tuin kunt hebben. Met een beetje creativiteit en slimme tips kun je een kleine minituin omtoveren tot een gezellige plek vol planten en bloemen. In dit artikel laten we je 5 inspirerende voorbeelden zien van mini-tuinen die je zelf kunt maken. Zo kun je genieten van hobby tuinieren in kleine tuin.

Inleiding kleine tuin als hobby

Een kleine tuin ontwerpen en inrichten kan best lastig zijn. Je hebt niet veel ruimte om te spelen met vormen, kleuren en materialen. Je wilt ook niet dat het te druk of rommelig wordt. Hoe kun je dan toch een mooie en sfeervolle tuin maken? Het antwoord is: slim indelen.

Door gebruik te maken van verschillende trucs kun je je minituin groter en ruimtelijker laten lijken. Je kunt ook werken met hoogteverschillen, verticaal tuinieren en bijzondere planten om alles interessant te maken. In de volgende paragrafen geven we je 5 voorbeelden van hoe je dat kunt doen met hobby tuinieren in kleine tuin.

Sober, maar stijlvolle kleine tuin

Een goede tip voor een kleine tuin is om het sober, maar stijlvol te houden. Dat betekent dat je niet te veel verschillende elementen gebruikt, maar wel kiest voor kwaliteit en sfeer.

Muren of schutting opfleuren

Een andere manier om je minituin leuker te maken is door de muren of schutting rond je tuin of terras op te fleuren. Dit kun je doen door er klimplanten tegenaan te laten groeien of door verticaal te tuinieren.

Kleur je kleine tuin het hele jaar door

Een kleine tuin kan al snel saai worden als er geen kleur in zit. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor kleur het hele jaar door. Dit kun je doen door planten te kiezen die in verschillende seizoenen bloeien of die mooie bladeren hebben.

Je kleine tuin groter laten lijken

Een minituin hoeft niet klein te lijken. Je kunt je tuin wat groter laten lijken door gebruik te maken van optische illusies. Een voorbeeld hiervan is om een slingerpaadje aan te leggen, dat niet recht, maar met bochten loopt.

Gezellige zithoek

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om een gezellige zithoek te creëren in je kleine tuin. Dit is de plek waar je kunt ontspannen, genieten en gasten kunt ontvangen. Je kunt een zithoek maken met een tuinbankje, een tafel en stoelen, of een lounge set.

1. Hou je kleine tuin sober, maar stijlvol

Een goede tip voor een kleine tuin is om het sober, maar stijlvol te houden. Dat betekent dat je niet te veel verschillende elementen gebruikt, maar wel kiest voor kwaliteit en sfeer.

Eenvoudige bestrating

Kies bijvoorbeeld voor een eenvoudige bestrating in een neutrale kleur, zoals grijs of beige. Dit geeft rust en ruimte aan je kleine tuin. Je kunt dan wat kleur toevoegen met plantenbakken, kussens of accessoires.

Passende planten

Kies ook voor planten die passen bij de stijl van je kleine tuin, bijvoorbeeld mediterrane planten voor een zuidelijke sfeer of grassen voor een natuurlijke look. Kies voor planten die niet te groot worden en die makkelijk te onderhouden zijn. Zo houd je je minituin sober, maar stijlvol.

2. Fleur de muren of schutting rond je kleine tuin of terras op

Een andere manier om je kleine tuin leuker te maken is door de muren of schutting op te fleuren. Dit kun je doen door er klimplanten tegenaan te laten groeien, zoals klimop, clematis of blauwe regen. Deze planten geven niet alleen kleur en geur aan je kleine tuin, maar ook privacy en beschutting.

Klimplanten

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin, omdat ze weinig ruimte innemen op de grond, maar wel veel hoogte en diepte geven. Sommige klimplanten hechten zichzelf aan de ondergrond en vinden zo hun weg, andere planten zoals de blauwe regen moet je leiden. Je kunt hiervoor een rek, een draad of een pergola gebruiken.

Verticaal tuinieren

Je kunt ook gebruik maken van verticaal tuinieren, bijvoorbeeld met een plantenrek, een pallet of een hangende plantenbak. Zo kun je meer planten kwijt zonder dat ze veel ruimte innemen op de grond. Je kunt kiezen voor bloeiende planten, kruiden of groenten. Zo maak je van je muur of schutting een levend schilderij.

3. Zorg voor kleur in je kleine tuin het hele jaar door

Een kleine tuin kan al snel saai worden als er geen kleur in zit. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor kleur het hele jaar door. Dit kun je doen door planten te kiezen die in verschillende seizoenen bloeien, bijvoorbeeld narcissen in het voorjaar, rozen in de zomer en heide in de herfst. Je kunt ook planten kiezen die mooie bladeren hebben, zoals siergrassen, hosta’s of varens. Zo heb je altijd iets moois om naar te kijken in je minituin.

Bloeiende planten

Bloeiende planten geven niet alleen kleur aan je kleine tuin, maar ook geur en leven. Ze trekken bijen, vlinders en vogels aan, die alles nog gezelliger maken. Je kunt bloeiende planten in de volle grond planten, maar ook in potten of bakken. Zo kun je ze makkelijk verplaatsen of vervangen als ze uitgebloeid zijn.

Bladplanten

Bladplanten zijn ook een goede manier om kleur in je kleine tuin te brengen. Ze hebben vaak mooie vormen en texturen, die goed contrasteren met de bloemen. Je kunt kiezen voor groene bladplanten, maar ook voor rode, gele of bonte bladplanten. Sommige bladplanten verkleuren ook in de herfst of winter, wat extra sfeer geeft aan je minituin.

4. Laat je kleine tuin wat groter lijken

Een kleine tuin hoeft niet klein te lijken. Je kunt je tuin wat groter laten lijken door gebruik te maken van optische illusies. Een voorbeeld hiervan is om een slingerpaadje aan te leggen, dat niet recht, maar met bochten loopt. Dit geeft een ruimtelijk gevoel en maakt het spannender.

Slingerpaadje

Een slingerpaadje is een eenvoudige manier om je kleine tuin wat groter te laten lijken. Door het paadje niet recht te laten lopen, maar met bochten, laat je niet meteen alles zien van je minituin. Dit werkt veel verrassender en ruimtelijker. Je kunt het paadje maken van tegels, grind of houtsnippers.

Lage hagen of grote planten

Je kunt ook lage hagen of grote planten gebruiken om gedeelten van je kleine tuin af te schermen, zodat je niet alles in één keer ziet.

Af te schermen gedeelten

Door gedeelten van je kleine tuin af te schermen, creëer je meer diepte en spanning. Je weet zo niet hoeveel tuin er nog achter al dat groen ligt, waardoor hij groter lijkt. Dan kun je hiervoor lage hagen gebruiken, bijvoorbeeld van buxus of lavendel. Je kunt ook grote planten gebruiken, zoals een vlinderstruik of een bamboe. Kies voor een plant of boom waar je nog doorheen kunt kijken, zodat je niet te veel licht blokkeert.

Spiegels of glanzende materialen

Een andere truc om je kleine tuin groter te laten lijken is om spiegels of glanzende materialen te gebruiken, die het licht weerkaatsen en alles groter doen lijken. Je kunt bijvoorbeeld een spiegel ophangen aan de muur of schutting, of een glazen tafel of windlicht neerzetten. Zorg wel dat de spiegel of het glas niet te veel opvalt, maar goed past bij de rest van je tuin.

5. Creëer een gezellige zithoek in je kleine tuin

Tot slot is het natuurlijk belangrijk om een gezellige zithoek te creëren in je kleine tuin. Dit is de plek waar je kunt ontspannen, genieten en gasten kunt ontvangen. Je kunt een zithoek maken met een tuinbankje, een tafel en stoelen, of een lounge set. Zorg voor comfortabele kussens, een plaid of een parasol voor extra sfeer.

Tuinbankje

Een tuinbankje is een eenvoudige en praktische manier om een zithoek te maken in je kleine tuin. Je kunt het bankje tegen de muur of schutting plaatsen, of in een hoek. Je kunt ook kiezen voor een bankje met opbergruimte eronder, zodat je spullen kunt opbergen die je niet vaak gebruikt. Leg wat kussens op het bankje voor meer comfort en kleur.

Tafel en stoelen

Een tafel en stoelen zijn ook handig om een zithoek te maken in je kleine tuin. Je kunt hier gezellig aan eten, drinken of werken. Kies voor een tafel en stoelen die passen bij de grootte en stijl van je tuin. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een ronde tafel met klapstoelen, die je makkelijk kunt opbergen als je ze niet gebruikt. Of kies voor een houten tafel met metalen stoelen voor een industriële look.

Lounge set

Een lounge set is de ultieme manier om een zithoek te maken in je minituin. Je kunt hier heerlijk relaxen, lezen of slapen. Een lounge set bestaat meestal uit een bank, een fauteuil en een hocker of salontafel. Je kunt kiezen voor een lounge set die gemaakt is van weerbestendig materiaal, zoals wicker of aluminium. Of kies voor een lounge set die je zelf kunt samenstellen uit losse elementen, zodat je hem precies op maat kunt maken voor je kleine tuin.

Tot slot

Zoals je hebt gezien, kun je met een beetje creativiteit en slimme tips veel doen met hobby tuinieren in kleine tuin. Je kunt je minituin sober, maar stijlvol houden, de muren of schutting opfleuren, zorgen voor kleur het hele jaar door, je minituin groter laten lijken en een gezellige zithoek creëren. Met deze 5 inspirerende voorbeelden kun je zelf aan de slag gaan met hobby tuinieren in kleine tuin. Veel plezier!

Plaats een reactie