Zelf bier brouwen met een bierbrouwpakket wordt tegenwoordig steeds populairder. Met een bierbrouw pakket kun je heel goed thuis aan de slag. Zo kun je er een perfecte IPA mee brouwen. Of wellicht een lekker Belgisch tripel biertje.
Een bierbrouw pakket heb je in vele soorten en maten. Je hebt hele simpele brouwkits die je alleen hoeft te mengen met water en te laten vergisten. Maar ook uitgebreide brouwpakketten waar je van A tot Z het brouwen zelf in de hand hebt. Bij deze pakketten zit mout wat geschroten dient te worden. Dien je de wort zelf te koken en het bier zelf te laten vergisten.
Bier brouwen met een bierbrouwpakket doe je in een aantal stappen. Deze leggen we je hieronder uit.
De mout uit je bierbrouwpakket schroten
Mout is het hoofdbestandsdeel van bier. Mout is een graansoort wat voor het brouwen geschroten dient te worden. Schroten is het kneuzen van de zaden. Dit doe je onder andere zodat de zetmeellichamen kapot gaan. Deze worden als je ze vermengt met warm water afgebroken tot suikers. Mout schroot je met een speciale schrootmolen. Deze schrootmolen is er precies voor gemaakt om de zaden te kneuzen, maar niet te verbrijzelen. Veel mensen gooien het mout nog wel eens in de blender maar dit is niet bevorderlijk voor je bier.
Maischen
Na het schroten van het mout ga je maischen. Maischen is het mengen van je geschroten mout met warm water. Hierdoor breken de zetmeellichamen van het mout af en krijg je een soort bierbeslag. Bij maischen zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste dien je goed te berekenen hoe veel water je nodig hebt. Dit is namelijk voor elk soort biertje verschillend. Ten tweede dien je verschillende temperaturen te hanteren. Het mout bevat verschillende enzymen die op verschillende temperaturen gaan werken.
Filteren, spoelen en koken
Na het maischen dien je het bier te filteren en spoelen. Hiermee zorg je ervoor dat het mengsel schoon gespoeld wordt. Je gebruikt de afgebroken bliesjes van het mout om het mengsel schoon te spoelen. Daarna dien je het mengsel, wat ook wel wort genoemd wordt, te koken. Tijdens het koken hanteer je verschillende temperaturen en voeg je op verschillende momenten hop toe. Hop zit over het algemeen in elk bierbrouwpakket. Het geeft je bier smaak en geur.
Vergisten, bottelen en opdrinken
Als je wort is gekoeld (dit moet snel gebeuren!) dien je het bier te vergisten. Hier dien je gist toe te voegen aan het bier en deze enkele weken op een donkere plaats te laten vergisten. Nadat het vergisten klaar is kun je bottelen. Na het bottelen moet het nog even nagisten en voila. Je kunt het opdrinken!