Webcasting On-demand

Webcasting is het uitzenden van een lezing of andere bijeenkomst via het internet zodat deze op elke locatie met internet toegang kan worden gevolgd. Zonder lijfelijk aanwezig te zijn kunnen mensen via webcasting toch een presentatie bijwonen. Maar wat nou als iemand er niet bij is, omdat hij of zij op dat moment een andere afspraak heeft. Voor die persoon maakt het geen verschil of hij er lijfelijk bij is of dat hij een webcast kan kijken. Daarvoor is het nou ook mogelijk om de webcasting on-demand beschikbaar te stellen.

Bij een webcast wordt de complete presentatie opgenomen en uitgezonden. De toehoorders via internet zien in principe hetzelfde als de mensen die in de zaal aanwezig zijn. Ze horen het verhaal van de spreker, zien de spreker en eventueel de visuele ondersteuning zoals slides.

On-demand

Bij webcasting on-demand wordt al deze informatie opgeslagen op een server zodat deze ook op een later tijdstip nog af te spelen is. Een simpele vergelijking valt te maken met filmpjes via YouTube of Vimeo. Met één klik van de muis heb je toegang tot een legio aan filmpjes.

Het voordeel van een presentatie later via webcasting on-demand beschikbaar te stellen, is dat je nog het een en ander kan bewerken. Zo kun je een hoofdstuk indeling toevoegen of informatie over de presentatie, spreker of onderwerp. Een andere mogelijkheid is het toevoegen van een chatfunctie of een forum zodat er discussies over de bijeenkomst ontstaan. Het stellen van een simpele vraag, kan soms tot interessante reacties leiden.

Meest gebruikte toepassingen

Naast het later uitzenden van een presentatie zijn er voor webcasting on-demand nog andere toepassingen mogelijk. Om met de meest gebruikte te beginnen: het opnemen van instructievideo’s. Een instructievideo kan één keer worden opgenomen en vervolgens on-demand beschikbaar worden gesteld. Bedrijven met meerdere locaties hebben dus op elke werkplek toegang tot dezelfde informatie.

Ook het aanleggen van een videoarchief van lessen die op school worden gegeven, kan een uitkomst bieden. De leerlingen die niet tijdens de les aanwezig konden zijn, kunnen hem alsnog zien of nog een keer bekijken.  Maar het kan ook een videoarchief zijn van andere aard.

Meer informatie over webcasting on-demand

Dit was een hele summiere uitleg over webcasting on-demand. Voor advies kun je contact opnemen met de NFGD, hier kan je webcasting niet alleen kopen maar ook huren of hosten.