Waarom een webshop keurmerk?

Je hebt een webwinkel, maar twijfelt nog of je een webshop keurmerk wilt nemen? Want helpt een keurmerk wel echt of is het allemaal gebakken lucht? In dit artikel laten we je de voor- en nadelen van een keurmerk zien.

Ze vertrouwen mij zo ook wel, toch?

Vertrouwen is erg belangrijk online. Een consument in de eerste seconden al zijn mening gevormd over de bezochte webshop. Nu is een keurmerk geen must, je kunt ook best succesvol zijn zonder een keurmerk. Toch laten alle tests wel zien dat een keurmerk kan helpen bij het verhogen van de omzet van je webwinkel. Onafhankelijke A/B tests laten zien dat consumenten zowel bewust als onbewust toch beïnvloed worden door keurmerken (en reviews).

In de test zien we al snel conversie verschillen tussen de 10-20%. Daarmee is het verschil wel significant. Zeker onbekende webwinkels kunnen profiteren van een keurmerk.

webshop keurmerk

Wat heeft een consument aan een webwinkel keurmerk?

Als consument kun je met meer zekerheid winkelen bij een webwinkel met een bekend keurmerk. Zo controleren keurmerken hun leden op de geldende regelgeving. Gaat er toch wat mis bij je bestelling? Dan kun je bij het keurmerk aankloppen voor bemiddeling. Zorgt dat niet voor een oplossing dan kunnen we meeste keurmerken een bindende uitspraak doen. Controleer hiervoor of het keurmerk is aangesloten bij een geschillencommissie als DigiDispuut of de SGC.

Wat heb ik zelf aan een keurmerk?

Een webshop keurmerk heeft ook andere voordelen. Zo helpen keurmerken je bij het voldoen aan wet en regelgeving. De meeste keurmerken bieden je gratis juridisch advies en tools om bijvoorbeeld goede algemene voorwaarden en een privacy policy op te stellen. Daarmee voldoet je webwinkel snel en eenvoudig aan de wet en voorkom je problemen.

Een webshop keurmerk is duur?!?

Webshop keurmerken zijn er in allerlei prijsklassen, waarbij duurder niet beter betekend, goedkopere keurmerken richten zich vaak op de massa, terwijl duurdere keurmerken meer maatwerk bieden. De bekendste keurmerken van Nederland zijn Thuiswinkel, WebwinkelKeur en het Webshop Keurmerk. Een internationale speler die ook in Nederland actief is, is Trustedshops.

Totaalprijs per jaar vanaf
WebwinkelKeur: € 107,40
Webshop Keurmerk: € 195,- 
Thuiswinkel: € 615,- (op basis van omzet)
TrustedShops: € 1.287,- *

Bekijk het volledige overzicht van Nederlandse webshop keurmerken >

Keurmerken + Reviews

De meeste keurmerken bieden ook een mogelijkheid om reviews te verzamelen. Zo hebben WebwinkelKeur en TrustedShops beide hun eigen review software welke onderdeel van het keurmerk uit maakt. Thuiswinkel en Webshop Keurmerk bieden ook een reviewmogelijkheid tegen een meerprijs via partner Kiyoh.

Conclusie

Je webwinkel kan prima succesvol worden zonder een keurmerk, maar met een keurmerk gaat het net iets makkelijker.