Vacatures werktuigbouwkunde in verschillende vakgebieden

Werktuigbouwkundigen zijn erg gewild. Op het moment dat je de opleiding tot werktuigbouwkundige (bijna) hebt afgerond zal je dit dan ook merken. Je hebt als net afgestudeerde werktuigbouwkundige namelijk uitstekende kansen op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures werktuigbouwkunde neemt alleen maar toe. En het aantal studenten werktuigbouwkunde groeit lang niet zo hard als de vraag naar bekwame werktuigbouwkundigen. Gemiddeld gezien hebben de meeste werktuigbouwkundigen dan ook al binnen twee maanden een baan, waarbij een groot deel al direct na het afstuderen aan de slag kunnen. Veel studenten worden namelijk al gerekruteerd terwijl ze nog bezig zijn met de opleiding.

Verschillende vakgebieden werktuigbouwkunde

Het mooie aan werktuigbouwkunde is, is dat je dit overal terug kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke apparaten. Zonder werktuigbouwkundigen waren deze niet ontworpen en ontwikkeld. Werktuigbouwkundigen ontwerpen en ontwikkelen productiemachines – en processen. Hierbij worden er zware industriële apparaten ontworpen en ontwikkeld, maar dus ook huishoudelijke apparaten. Werktuigbouwkunde is ook een erg creatief vak, waarbij vorm, uiterlijk, betrouwbaarheid en bedieningsgemak een erg belangrijke rol spelen. Het is dus totaal niet zo dat werktuigbouwkundigen alleen maar kijken vanuit een technisch aspect. Het gebruiksgemak en het design is ook erg belangrijk voor hen. Er zijn meerdere vakgebieden binnen werktuigbouwkunde te onderscheiden. Zo vinden we werktuigbouwkunde terug in de machinebouw, scheepsbouw, olie – en gaswinning, staal – en constructiebouw en offshore. Maar ook kan werktuigbouwkunde worden opgesplitst in:

  • Energie – en aandrijftechniek
  • Staal – en constructiebouw

In de werktuigbouwkunde worden er in deze deelgebieden objecten ontworpen die allerlei handelingen moeten uitvoeren. Denk hierbij aan tillen, verplaatsen, analyseren, warmte wisselen, druk opbouwen, wegen, verspanen of verbinden. Doordat werktuigbouwkunde in zoveel deelgebieden terug te vinden is, is het ook niet meer dan logisch dat er enorm veel banen in deze wereld te vinden zijn. Werktuigbouwkunde is van enorm belang in dit tijdsperk en het is belangrijk dat er ook in de toekomst genoeg werktuigbouwkundigen zullen zijn.