Recyclen van verpakkingsmaterialen is win-winsituatie

Tijd voor het milieu

De wereld is de afgelopen 50 jaar in recordtempo vervuild geraakt. Tijd om er wat aan te gaan doen. Laten we beginnen met verpakkingsmaterialen. Wanneer er minder onnodige verpakkingsmaterialen geproduceerd worden, is dit beter voor het milieu. Minder bomen kappen en minder aardolie gebruiken resulteert in minder onnodig afval. Om dit voor elkaar te krijgen zullen we afval beter moeten recyclen. Wanneer we er met z’n allen voor kiezen om te recyclen dan hoeven we minder grondstoffen te gebruiken. Uiteindelijk profiteren onze kinderen en kleinkinderen ervan. Zij groeien hopelijk op in een schonere wereld.

Wat doet de overheid aan de vervuiling van verpakkingsmaterialen?

In 2050 moet Nederland circulair zijn, als het aan de overheid ligt. Geen afval meer, maar grondstoffen die hoogwaardig worden gerecycled. 250 gemeenten in Nederland gaan samen met een aantal partijen in zee om te zorgen voor een betere verwerking van afval. Toch zijn er nog veel verbetermogelijkheden voor de overheid mogelijk. Zo stelt de overheid bepaalde recyclingpercentages op die te hoog liggen. Recycling is hierdoor vaak niet van hoge kwaliteit. De kwaliteit van het recyclen is nog niet van het gewenste niveau.

Afval is waardevol

Goed gescheiden afvalstromen is van groot belang. Het is namelijk een voorwaarde voor bedrijven om nieuwe technieken te bedenken voor hoogwaardige recycling. Afval is waardevol omdat er veel bruikbare grondstoffen in zitten. Deze grondstoffen kunnen opnieuw gebruikt worden voor nieuwe verpakkingen. Retailers van supermarkten sturen leveranciers aan om zoveel mogelijk verpakkingen recyclebaar te maken. De supermarkt heeft namelijk de laatste jaren te veel plastic gebruikt om verse producten langer houdbaar te houden.

Een kleine moeite voor de consument

Als consument heeft u natuurlijk ook een kleine invloed op het gebruik van verpakkingsmaterialen. Zo kunt u ervoor kiezen om altijd dezelfde tas mee te nemen naar de markt. Zet uw omgeving aan om zo min mogelijk producten te kopen met onnodige verpakking eromheen. Wanneer iedereen elke dag een plastic tas minder gebruikt dan is het geen druppel op gloeiende plaat. Mensen moeten worden aangespoord, anders in het vaak een ver van mijn bed show. De bereidwilligheid is er wel. Nu nog dagelijks het verschil maken.