Magazijninrichting voor efficiënt orderpicken

Een juiste magazijninrichting kiezen is niet voor elk bedrijf weggelegd. Een bedrijf dat met een magazijn en opslag werkt weet dat het inrichten niet vanzelf gaat. Het kan zijn dat de producten een hoge roulatie snelheid hebben. Dan is het van belang dat de producten snel gepakt kunnen worden. Aan de andere kant zijn er zware, complexe producten die lange tijd op één plaats opgeslagen moeten worden. Hierbij is het van belang dat de magazijnstellingen stevig en intact zijn.

De beste magazijninrichting

Wat is de beste magazijninrichting voor een onderneming? Hier is geen direct antwoord op. Waarom niet? Omdat elke onderneming, elk magazijn en elk product anders is. Een aantal factoren die meespelen als het gaat om het inrichten van een magazijn zijn:

  • Hoe groot is de vloeroppervlakte van het magazijn?
  • Hoe hoog, breed en lang is het magazijn?
  • Hoe groot is de roulatie snelheid van de producten?
  • Wat voor soort producten worden er opgeslagen?

Magazijnstellingen

Als er naar deze vier punten wordt gekeken en als hier antwoord op gegeven kan worden is het tijd voor de volgende stap. Het kiezen van magazijnstellingen. Er zijn verschillende soorten magazijnstellingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een draagarmstelling
  • Een legbordstelling
  • Bakschapstellingen
  • Geautomatiseerde opslagsystemen
  • Logistieke automatisering
  • Verdiepingsvloeren

Een verdiepingsvloer is een extra tussenvloer in een magazijn die een grote verbouwing voorkomt. Heeft u grote, complexe producten in uw magazijn? Dan is een draagarmstelling aan te raden. Heeft u kleine producten met een grote roulatie snelheid? Dan kunt u het magazijn beter inrichten met een legbordstelling.

Statische of volautomatische magazijninrichting?

Er wordt onderscheidt gemaakt tussen statische magazijninrichtingen en volautomatische magazijninrichtingen. Hoewel de statische inrichting nog het meeste voorkomt komen de volautomatische inrichten meer in opkomst. Er wordt meer met robots gewerkt in de magazijnen. Het voordeel hiervan is dat er minder personeelskosten zijn en dat het werk sneller gedaan kan worden. Het nadeel is dat er sneller fouten worden gemaakt.

Leverancier van magazijnstellingen

Heeft u een onderneming met een groot of klein magazijn en bent u hier niet tevreden over? Een vernieuwde magazijninrichting kan geen kwaad. Het is dan wel van belang dat de inrichting nu wel goed is. Het is aan te raden om een leverancier van magazijnstellingen om advies te vragen. Deze onderneming weet vaak veel af van het inrichten van een magazijn.