Hoe zorg je voor de beste magazijninrichting?

Het inrichten van een magazijn is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker voor beginnende bedrijven kan het inrichten van een magazijn een heus hoofdpijn traject zijn. Toch is het van groot belang dat er bij het inrichten van een magazijn met verschillende factoren rekening gehouden wordt. Wij geven je hier de beste tips voor een magazijninrichting.

1. Zorg voor een logische indeling

Dit klinkt natuurlijk als een inkoppertje. Tuurlijk moet de indeling van een magazijn logisch zijn. Toch blijkt het in de praktijk niet zo simpel als dat het lijkt. Logisch kun je namelijk op verschillende manieren interpreteren. Zo is de route die de orderpickers moeten afleggen logisch zijn, maar dient er ook rekening gehouden te worden met de grootte van de producten. Je wilt niet dat de grootste producten pas als laatste gepickt worden. Je kunt de magazijninrichting natuurlijk zelf doen in overleg met je medewerkers, maar het is ook mogelijk om de hulp in te schakelen van een professional die dit al jaren doet. 

2. Houd rekening met eventuele uitbreiding

Zeker in de beginfase van een bedrijf zal nog niet iedereen bezig zijn met een uitbreiding. Toch is dit wel waar ieder bedrijf na verloop van tijd heen wilt groeien. Ook dit is iets om rekening mee te houden in de inrichting van het magazijn. Uiteraard hoeft dit niet te betekenen dat je overal magazijnstelling hoeft leeg te laten, maar denk wel alvast na over de mogelijkheden die je hebt als je je productaanbod wat gaat uitbreiden. Je wilt deze nieuwe producten wel op een logische plek kwijt kunnen. 

3.  Werk met kleuren

Zeker in het begin zal het werken met kleuren niet het eerste zijn dat in je opkomt. Toch zijn er genoeg onderzoeken die uitwijzen dat het werken met kleuren in een magazijn zorgt voor een betere workflow. Mensen kunnen kleuren namelijk sneller en makkelijker onthouden dan teksten of andere dingen. Zeker als je verschillende productgroepen/routes/bedrijven hebt is het handig om dit met kleuren van elkaar te onderscheiden. Zo beperk je het aantal fouten tijdens het orderpicken tot een minimum en bovendien gaat het proces nog eens sneller ook.