Een opleiding beveiliging volgen

Opleiding beveiliging
Een opleiding beveiliging volgen? Binnen de beveiligingssector zijn er veel mogelijkheden. Zo zijn er bijvoorbeeld basisbeveiligers, evenementenbeveiligers en persoonsbeveiligers. Als beveiliger is het jouw taak om ervoor te zorgen dat men zich ergens veilig voelt. Je controleert gebouwen of bedrijventerreinen, je doet aan surveillancerondes, je volgt alarmen op en je bent alert om potentieel riskante situaties snel te kunnen de-escaleren.

Een opleiding beveiliging kun je al volgen vanaf het mbo niveau 1. Dit is een opleiding tot assistent beveiliger. Helaas heb je met deze opleiding niet heel veel mogelijkheden en daarom wordt deze opleiding beveiliging vaak gezien als doorstroom tot mbo-niveau 2. Als assistent beveiliger mag je alleen surveilleren onder het toezicht van een leidinggevende beveiliger. Tevens mag je niet zelf ingrijpen tijdens gevaarlijke situaties.

Wil je dit wel kunnen doen? Dan kun je een opleiding beveiliging volgen op het mbo-niveau 2. Dit is een standaard beveiligingsopleiding tot je opleidt tot basis beveiliger. Als basis beveiliger kun je aan de slag bij een beveiligingsbedrijf of bij een particulier bedrijf als beveiliger. Hierbij kun je denken aan een ziekenhuis of een overheidsinstantie. Je werkt dan vaak onder de leiding van een teamleader en samen met jouw team zorg je ervoor dat het ziekenhuis goed beveiligd is.

Een opleiding beveiliging op niveau 3

Heb je wat meer ambitie? Dan kun je overwegen om een opleiding beveiliging te gaan volgen op het mbo niveau 3. Met een niveau 3 opleiding zul je wat sneller kunnen doorstromen richting de functie van teamleider. Als teamleider stuur jij een team van beveiligers aan wiens taak het is om een bepaald gebouw of een aantal bedrijventerreinen te beveiligen. Jij zorgt ervoor dat je team netjes, representatief en verantwoordelijk te werk gaat. Vanuit de functie van teamleider kun je weer doorgroeien naar unitmanager, regiomanager of veiligheidsadviseur.

Heb je wat meer interesse in de organisatorische kant van beveiliging? Een opleiding beveiliging kun je ook volgen op het hbo. Verschillende hbo-instanties bieden de opleiding integrale veiligheid aan. Met deze opleiding kun je aan de slag als veiligheidsexpert. Als veiligheidsexpert coördineer jij de veiligheid van grote evenementen zoals een EK-voetbal of de Olympische spelen. Meer weten over een opleiding in de beveiliging? Neem een kijkje op de site van beveiligeropleiding.nl.