Payroll en de voordelen van werken met een payrollbedrijf

Payrollbedrijf
Bij payroll worden de juridische aspecten uitbesteed aan een payrollbedrijf. Dit heeft veel voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Het werkgeverschap wordt uit handen genomen door een derde partij. Dit werkt als volgt: de werkgever selecteert zelf de werknemer en maakt afspraken over het loon en de werkzaamheden. De werknemer komt niet in dienst bij de werkgever, maar bij het payrollbedrijf. Hij of zij staat hier dan ook op de loonlijst. De werkgever krijgt vervolgens de factuur van het payrollbedrijf. Op de werkvloer gaat het er niet anders aan toe dan met werknemers die daadwerkelijk op de loonlijst staan.

De voordelen van payroll voor de werkgever

Het belangrijkste voordeel is dat het payrollbedrijf de salarisadministratie overneemt. Dit scheelt de werkgever in tijd en geld. Daarnaast biedt payrolling veel flexibiliteit door de flexibele contractvormen. Een vast contract hoeft pas na 5,5 jaar te worden aangeboden. Normaal moet dit al na 2 jaar. Een ander voordeel is dat je als werkgever geen risico loopt, zoals het doorbetalen bij vakantie, ziekte of bijzonder verlof.

De voordelen van payrolling voor de werknemer

Payrolling kan ook gunstig zijn voor de werknemer. Zo krijgt hij of zij het salaris op tijd uitbetaald en bouwt daarnaast pensioen op. Daarnaast kan de werknemer vaak alles online inzien, zoals de gewerkte uren en jaaropgaven. Er zit geen opzegtermijn vast aan payrolling. Als medewerker kun je dus opzeggen wanneer je wil.

Waar moet je als werkgever op letten bij het inschakelen van een payrollbedrijf?

Wil je graag gaan werken met payroll? Zoek dan naar het juiste payrollbedrijf. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten. Zo is het belangrijk om te weten onder welke CAO de dienst wordt aangeboden. Daarnaast moet je je afvragen of het payrollbedrijf de juiste certificeringen en keurmerken heeft. Let erop dat het payrollbedrijf in ieder geval NEN-gecertificeerd is en is aangesloten bij de ABU of NNB. Het is ook goed om te letten op prijs en kwaliteit, zodat u niet voor verrassingen komt te staan wat betreft de kosten.