Het belang van machine onderhoud

Preventief onderhoud is een bekend begrip binnen de industrieel onderhoudsmarkt. Bedrijven die met machines werken maken veel gebruik van preventief onderhoud. Dit doen ze meestal op contractbasis. Dit wil zeggen dat de machines regelmatig gecontroleerd worden. Het voordeel van preventief onderhoud is dat de machines een langere levensduur hebben en u niet voor onverwachte situaties komt te staan.

Wat is preventief onderhoud?
Wat betreft het onderhoud van machines zijn er twee soorten onderhoudswerkzaamheden. Dit zijn het preventief onderhoud en het correctief onderhoud. Preventief onderhoud is de voorbereiding op correctief onderhoud. Dit wil zeggen dat preventief onderhoud een soort onderzoek is waarbij er wordt gekeken of de machines nog in orde zijn. Door een algemene controle worden alle onderdelen van de machine nagekeken. Het kan gebeuren dat bepaalde onderdelen toe zijn aan vervanging. De onderdelen kunnen al kapot zijn of kunnen bijna kapot gaan. U kunt het preventief onderhoud vergelijken met een onderhoudsbeurt voor uw auto, alleen dan voor machines.

Wat gebeurt er na het preventieve onderhoud?
Wanneer de machine volledig is gecontroleerd is het tijd voor de volgende stap. Het uitbrengen van een advies. De organisatie die het preventief onderhoud voor u heeft uitgevoerd zal een adviesplan uitbrengen. In dit adviesplan staat beschreven hoe de status van de machines is. Er wordt een advies gegeven welke onderdelen toe zijn aan vervanging. Vervolgens kunt u aan de hand van deze adviezen zelf kiezen welke onderdelen u vervangen wilt hebben.

Waarom preventief onderhoud?
Misschien zult u denken, ik wacht gewoon tot mijn machines kapot gaan en dan koop ik nieuwe machines. Daar is geen onderhoud voor nodig. Dit is zeker geen slimme gedachte. Door uw machines regelmatig te laten controleren voorkomt u dat deze midden in het productieproces uitvallen. Als uw machines in het productieproces uitvallen staan uw medewerkers stil en worden er geen producten geproduceerd. Dit kost tijd en geld. Met het preventieve onderhoud wordt dit voorkomen omdat er bij dit onderhoud al gezien wordt welke onderdelen toe zijn aan vervanging. Door deze op tijd te vervangen voorkomt u machine uitval. Tenslotte is het voordeel van preventief onderhoud dat uw machines een langere levensduur hebben. Doordat de machines regelmatig gecontroleerd worden en onderdelen op tijd worden vervangen gaan de machines langer mee.

Onderhoud aanvragen
U kunt preventief en correctief onderhoud aanvragen bij diverse bedrijven. Een tip is om onderhoud aan te vragen bij een onderneming die gespecialiseerd is in industrieel onderhoud. Het voordeel van een vakgerichte onderneming is dat het onderhoud snel uitgevoerd kan worden zonder dat de kwaliteit van het onderhoud minder wordt. Een onderneming die onderhoud uitvoert op een breed vlak is vaak langer bezig en zal wellicht bepaalde dingen over het hoofd zien. Tenslotte is het advies om uw machines op contractbasis te laten controleren. Zo voorkomt u dat u onderhoudswerkzaamheden vergeet. De contractbasis zorgt ervoor dat uw machines op regelmatige basis gecontroleerd worden.