Een goed artikel schrijven en plaatsen

Een goed artikel schrijven
Schrijven zit in je bloed. Wie graag leest, is nog niet iemand die graag schrijft. Een goed artikel schrijven of een brief opleuken is iets wat je met veel hartstocht beleeft. Het geeft je net dat tikkeltje meer. Het geeft je erkenning en de nodige vrijheid waar een schrijver naar verlangt.

Het schrijven van een goed artikel

Waar let je op bij het op papier zetten van een goede tekst? Er zijn een aantal factoren die van groot belang zijn. Alvorens je zeker bent, dat je aan de slag kan, is het aan te raden om je even bij te scholen. Dit kan ook door schrijftechnieken en cursussen te volgen. Uiteraard door ook veel te lezen. Je kan eventueel een een krant of een tijdschrift kopen. Hierin lees je passages die je interesseren en voor je het weet, leer je bij. Anderen worden je inspiratiebron. Vrienden kunnen ook proefkonijn zijn om je teksten te lezen. Vraag wat zij ervan vinden? Hoe iets anders kan geformuleerd worden. Er zijn vele mogelijkheden. Een ding staat vast: een goed artikel schrijven gaat niet zomaar.

Een artikel plaatsen is niet zo evident. Het vinden van de juiste titel al evenmin. Vergeet niet dat een titel veel zegt of de lezer al dan niet verder wil lezen. Het zegt uiteraard niet dat als je titel erbovenuit steekt, de gehele tekst goed zal zijn. Een informatieve tekst zegt ook weinig over de persoon die schrijft. Zo een tekst is vaak concreet, gebaseerd op juiste bewoording en vooral fantasieloos. Bij verhalen schrijven en gedichten ligt dit weer anders. Daarom niet beter, maar er komt meer emotie aan te pas.

Een goed artikel kan een verhaal of gedicht zijn

Een verhaal speelt zich vaak af in een roman of een sprookje. Dan ben je bijvoorbeeld bereid om een boek uit te geven. Dit is weer eens iets ander creatiefs en hier komt dan wel weer veel fantasie en inlevingsvermogen aan te pas van de auteur zelf. Een auteur die boeken schrijft, kan ook pech hebben met de verkoop. Dan is het geen bestseller. Wil dit dan zeggen dat het slecht geschreven is? Neen, uiteraard niet, het kan ook zijn dat er geen markt voor is, dat het onderwerp van het verhaal niet aansluit bij de grote massa van een bepaald lezerspubliek.

Een gedicht daarentegen is vooral de lezer helemaal inpalmen door gebeurtenissen op dat moment. Dit kan gaan over het leven, een geboorte, de dood. Dichterlijke vrijheid is hier een mooie speelsheid dat veel met een schrijver doet. Je kan nieuwe woorden uitvinden. De zinsbouw wordt minder in acht genomen en je wil de lezer bekoren met woorden en rijmen. Het wil niet zeggen dat als je een goede dichter bent, je ook perfect kan informatieve teksten schrijven of romans. Ieder zijn stiel is niets te veel.

Dezelfde gedrevenheid

Eén ding is wel zeker, welke schrijver je ook bent, een amateur, een professional, een freelancer, een auteur of een dichter, ze delen dezelfde passie. Een goed artikel schrijven, en de kunst om de lezer te verleiden. Een lezer laten zweven op de letters die dansen op papier. Iedereen ervaart dit anders, en niemand laat het koud. De warmte die een schrijver voelt, is het gevoel dat een lezer uitstraalt. Het plaatsen van je eigen identiteit onder iets moois dat wordt verwoord, geeft ineens een kick.