Er zijn veel verschillende soorten houten vloeren, namelijk: een multi plank vloer, traditionele parketvloer, prefab parket, massief houten vloer, een eiken vloer en ga zo maar door. Een mooie warme oplossing voor uw woning, maar helaas gevoelig voor water. Houten vloeren kunnen namelijk gemakkelijk kromtrekken, verkleuren of zelfs gaan schimmelen na aanraking met water. Benieuwd wat u het beste kan doen bij waterschade op jouw houten vloer? Lees dan gauw verder.
Wat te doen bij waterschade?
Ten eerste is het belangrijk om de vloer meteen te drogen na aanraking met water. Dit kan middels een doek of ventilator. Is de vloer ingezet met olie dan is het verstandig om direct met een voedende zeep over de plek te boenen. Wanneer de waterschade zichtbaar blijft kunt u nadenken over een schuur- of lakbeurt. In extreme gevallen (diepe blauwe watervlekken) moet de vloer vervangen worden. Twijfelt u over de ernst van de waterschade? Dan kunt u altijd een specialist bellen.
Hoe voorkomt u waterschade?
Waterschade wilt u natuurlijk het liefste voorkomen. U hebt bijvoorbeeld een leuke wandeling met uw familie gemaakt, maar helaas regent het. Vervolgens komt iedereen uw woning binnen met natte schoenen. Eigenlijk wilt u er iets van zeggen, maar u vindt het vervelend om te vragen of uw bezoek de schoenen uit wil trekken. Begrijpelijk. Een simpele oplossing hiervoor is een droogloopmat op maat. Droogloopmatten houden namelijk het vocht tegen bij binnenkomst. Wanneer u deze droogloopmat bij de ingang van uw woning legt zal u nooit meer last hebben van natte schoenen in huis.
Naast een droogloopmat kan je er voor kiezen om de houten vloer te laten behandelen. Door de vloer bijvoorbeeld in olie te laten zetten wordt waterschade vaak voorkomen. De vloer kan hiernaast gemakkelijk onderhouden worden met speciale voedende zeep voor houten vloeren nadat deze is ingezet met olie.