Bij activiteiten die de bodembedreigend zijn zoals het bouwen van een tankstation, is het verplicht om de bodem te beschermen tegen vloeistoffen die de bodem kunnen vervuilen. Een oplossing hiervoor is het aanleggen van een vloeistofdichte vloer of voorziening die schadelijke stoffen opvangt en tegenhoudt. Dit moet je laten doen door een erkend bedrijf met de juiste certificeringen. Het gaat dan om de BRL SIKB 7700. Er zijn strenge wettelijke eisen voor het aanleggen van een dergelijke vloer. Ook inspectie van vloeistofdichte vloeren is regelmatig nodig.
Soorten vloeistofdichte vloeren
Er zijn verschillende soorten vloeistofdichte vloeren die kunnen worden aangelegd: Elementvloeren, betonvloeren, asfaltvloeren en vloeren met coating. Bedrijven houden ook direct rekening met het aanleggen van een vloeistofdichte bedrijfsriolering. Vroeger waren vooral de elementvloeren erg populair. Tegenwoordig worden er vooral betonvloeren aangelegd. De reden hiervoor is dat deze vloeren onderhouds-, keurings- en prijstechnisch het meest interessant zijn.
Certificaten vloeistofdichte vloer
Voor de vloeren die zijn aangelegd volgens de juiste eisen wordt er een certificaat afgegeven. Dit certificaat is zes jaar geld. Na deze zes jaar moet de vloer opnieuw gekeurd worden.
Toepassingen voor vloeistofdichte vloeren
Veel vloeistofdichte vloeren worden aangelegd bij tankstations. Er zijn echter heel veel toepassingen te bedenken waar een vloeistofdichte vloer van toepassing is:
- Tankstations
- Zoutloodsen
- Wasstraten
- Schadeherstelbedrijven
- Garages
- Milieudepots
- Opslag van brandstoffen en chemische producten
- Mestopslag
Het zal verschillende per toepassing wat de beste oplossing is. Maar erkende bedrijven zijn instaat om goed te adviseren over welke vloer in uw geval het beste is.
Vloeistofkerende vloer
Naast vloeistofdichte vloeren bestaan er ook vloeistofkerende vloeren. Soms is het beter om een vloeistofkerende in plaats van een vloeistofdichte vloer aan te leggen. Het verschil is dat een vloeistofkerende vloer een lekkage tijdelijk opvangt en tegenhoudt, terwijl een vloeistofdichte vloer dit permanent doet. De wet- en regelgeving bepaalt welke vloer noodzakelijk is in iedere situatie.