Vijf leuke verschillen tussen Chinees eten in Nederland en in China

Nederlanders eten ook ‘’Chinees’’ bij de wok en restaurants, maar dit verschilt heel erg van de echte Chinese keuken. De wok, welke nu wereldkeuken wordt genoemd, biedt zowel het bekende oud-hollandse eten als Chinees eten zodat er voor iedereen wel wat lekkers is. Ook kun je bij de Chinees vaak nog wel wat hollands eten krijgen zoals patat en een frikandel. Hartstikke lekker natuurlijk. Maar waar zit nou het echte verschil in tussen het Chinees eten zoals wij dat kennen en het eten in China? En hoe gaan zij om met eten?

‘’Chinees’’ eten in Nederland is niet zo Chinees

Het eten van Chinees in Nederland is precies afgestemd op de smaak van de Nederlandse bevolking. Er zijn maar weinig gerechten die bijna in het geheel overeenkomen met de gerechten uit China. Wist je bijvoorbeeld dat Pabi pangpang en foe yong hai helemaal niet authentiek Chinees zijn? Deze gerechten waren namelijk in de jaren ‘40 en ‘50 speciaal ontwikkelt voor Nederlanders die terugkeerden uit Nederlands-Indië.

Chinezen eten ook wat Nederlanders niet willen eten

Nederlanders denken bij lekker eten niet aan vlees dat afkomt van slangen en haaien. En al helemaal niet aan het eten van hondenvlees, omdat wij dat toch raar zouden vinden. Maar er is meer: ook het eten van bijvoorbeeld ingewanden van vissen en eendentongen wordt niet geschuwd. Waarom zou je denken? Het gaat dan vooral om de heerlijke textuur dat de inwoners in China aan dit voedsel lekker vinden.

Anders aan tafel

Hoe er gegeten wordt in Nederland is anders dan in China. Daar is samen eten heel erg belangrijk, omdat in dit land in hoge mate collectivistisch is. Dit betekent dat zij meer kijken naar het algemeen belang en ook goed omgaan met familie en vrienden zijn heel erg belangrijk. Verder is het ook zo dat een Chinese maaltijd nooit uit een schotel bestaat, maar uit meerdere gerechten. Er zijn bovendien veel verschillen tussen de etiquette regels bij het eten in Nederland of in China.

Het gebruik van eetstokjes

Eetstokjes in China worden meer gebruikt. Dit is mogelijk doordat het eten van rijst in Azië bijvoorbeeld veel plakkeriger is dan in Nederland. Hierdoor is het goed te doen om daar met stokjes te eten. Het eten met stokjes wordt al eeuwenlang gedaan in China (vanaf 1200 v.Chr al!). Dit komt deels doordat de wijsgeer Confucius lang geleden vond dat messen niet gebruikt mochten worden. Messen werden door hem als wapens gezien en werden daarom geweerd.

Geen toetje?(!)

In Nederland eten we vaak nog een toetje na het eten. Bij de wereldkeukens is dit vaak nog wel mogelijk, maar in een Chinees restaurant in Nederland niet zo vaak. In China worden echter helemaal geen toetjes gegeten, omdat de gewone gerechten al genoeg zoet zijn. Soms wordt er alleen wat fruit gegeten na de maaltijd.

Trek in Chinees?

Klik hier en bekijk lekkere Chinese en andere Aziatische gerechten.