Noord-Korea werft westerlingen voor toerisme

Hoewel Noord-Korea wellicht niet een land is waar je graag wil zijn, zijn ze wel hard op zoek naar ons westerlingen. Het plan is om goed Engels sprekende westerlingen met ervaring in de toerismebranche op te trainen zodat zij daar lokale gidsen kunnen opleiden. Ben je avontuurlijk, spreek je goed Engels en ben je westers dan is dit misschien wel iets voor jou!

Pyongyang

Noord-Korea wil meer ingesteld zijn op buitenlands toerisme. De westerlingen zullen worden getraind op het Toerisme College in de hoofdstad Pyongyang. Juche Travel Services (JTS) begeleidt de training van A tot Z. Dit is een hoog aangeschreven reisbureau. Als we hun quote moeten geloven bieden zij een ongeëvenaarde interactie en betrokkenheid met de lokale bevolking aan hun reizigers aan.

Kosten

Je zou denken dat het wellicht een leuke stage in het buitenland is waar je ook nog een zakcentje aan verdient, maar niets is minder waar. Gegadigden dienen per persoon 1.000 euro te betalen. Je hoeft daarnaast echter alleen maar eten te betalen, want hier zitten de reiskosten, het hotel en alle excursies inbegrepen.

Toeristendorpje

Chinese toeristen zijn in Noord-Korea in de meerderheid. Honderdduizenden Chinezen bezoeken het buurland per jaar, tegenover slechts 6.000 westerse toeristen. De overheid wil die kleinere aantallen westerlingen aantrekken, vooral naar Pyongyang. De regering wil het in Noord-Korea aantrekkelijker maken voor westerse toeristen door de bouw van grote resorts en kleine stadjes speciaal voor toeristen. Denk aan het Masikryong-skiresort dat nog niet zo lang geleden is afgerond en Wonsan. Dit wordt een zeer toeristisch kustdorpje waarin verschillende nieuwe hotels worden gebouwd.

Expertise

Op deze ontwikkelingen moet ook slim worden ingespeeld op het gebied van internationaal toerisme. Denk daarbij aan vreemde talen leren, mensen opleiden en kennis over de westerse cultuur en gewoonten. Noord-Korea wil de koers van het toerisme inslaan en daarom moeten experts op dit gebied worden binnengehaald.