Sierlijke en idyllische tuinen in het ongerepte West Ierland


Wanneer je spreekt over ‘ongerept en ruig Europa’, zullen veel mensen direct aan het noorden van Engeland denken. De torenhoge kliffen, woeste wateren en robuuste rotslandschappen; niets voor niets wordt Ierland zo geliefd om haar nog ongerepte en weidse natuur. Maar, in datzelfde landschap, met die reusachtige bergen en watervallen, ligt nog iets verborgen. In west Ierland bevinden zich namelijk uiterst fraaie tuinen, die, in het landschap waar ‘kracht en woestheid’ regeert, voor ware en zeer geliefde contrasten zorgen…

West Ierland, Bijzondere tuinen

Te beginnen bij de abdij van ‘Kylemore’. Te midden in een bergachtig gebied bevindt zich een oud klooster; je zou zomaar kunnen geloven dat je even in een sprookje terecht bent gekomen. Aan deze abdij grenst een Victoriaanse moestuin waar vele groenten en fruit dan ook rijkelijk groeien. Een andere ‘sprookjestuin’ bevindt zich aan de zijde van ‘Birr Castle’.

De tuin, afgezet met oude muren, wordt opgesierd met eeuwenoude hagen, bloemenborders en talloze bomensoorten die voor menigeen nog onbekend waren. Elders, ‘in the middle of nowhere’, bevond zich een kalksteengebied zonder enige grond. Carl Wright, de eigenaar, heeft deze rotspartij omgetoverd tot een tuin vol varens en vaste planten. Een ‘fata morgana’ in het woeste landschap? Dat is de tuin ‘Caher Bridge’ van Carl Wright meer dan te noemen. ‘The Burren’, een kalksteenplateau, staat bekend om haar unieke flora waar zelfs Mediterrane en Arctische planten voorkomen.

Zo weten ook duizenden orchideeën, in vele soorten, de velden levendig te kleuren. Zo is eveneens de tuin van Mrs. MacMahon een ‘paradijsje’ rond haar eigen huis waarbij haar tuin, in mei en juni, een ware bloemenzee vormt dankzij de vele bloeiende voorjaarsheesters. En waar ‘Strokestown Park’ eens getroffen werd door rampspoed en hongersnood, staan er nu prachtige tuinen in het ‘herstellende’ landschap.

Garden Tours

Garden Tours verzorgt een volledig georganiseerde tuinreis naar Ierland waarbij de deskundigen je alles kunnen vertellen op natuur- en plantengebied.