Wat je moet weten over een Zwitsers tolvignet

Zwitserland tolvignet
Iedere auto, motor of trailer die gebruik maakt van de Zwitserse autosnelwegen heeft er een nodig: een tolvignet. De sticker kost zo’n 40 euro en is geldig van december tot eind januari. In dit artikel beantwoord ik de acht meest gestelde vragen omtrent een Vignet Zwitserland.

1. Waar koop ik een tolvignet?

Het Vignet Zwitserland is verkrijgbaar bij de douane aan de Zwitserse grens. Daarnaast is deze ook te koop in postkantoren, benzinestations en online.

2. Welke voertuigen hebben een vignet nodig?

Alle motorvoertuigen die gebruik maken van de autosnelwegen hebben een vignet nodig. Hieronder vallen onder andere auto’s, vrachtwagens en motoren. Voertuigen die meer dan 3,5 ton wegen hebben enkel een vignet nodig wanneer ze nog niet door de LSVA worden vergoed.

3. Wat is de boete voor het gebruik maken van de autosnelweg zonder vignet?

Als je gestopt wordt door de politie en je bent niet in het bezit van een vignet, dan zul je een boete van 200 CHF moeten betalen. Daarnaast zul je een valide sticker moeten kopen en deze op de vooruit plaatsen.

4. Waar en hoe plaats ik het vignet?

In een auto moet het vignet duidelijk zichtbaar op de vooruit worden geplakt. Het is belangrijk dat deze niet het zicht van de bestuurder belemmerd. In het geval van motoren moet de sticker op een toegankelijke plek worden geplakt. Plak het nooit met plakband, zodat de sticker makkelijk herbruikt kan worden. Dit kan leiden tot een flinke boete.

5. Hoe lang is het vignet geldig?

Het vignet is geldig vanaf december tot en met 31 januari.

6. Moet ik een oud vignet weggooien?

Dit wordt wel aangeraden ja. Je kunt een boete krijgen wanneer één of meerdere stickers het zicht van de bestuurder belemmeren. Of dit het geval is, is volledig afhankelijk van de politieman of vrouw in kwestie. Voor alle zekerheid is het dus slim om ze te verwijderen nadat ze zijn verlopen.

7. Hoe verwijder ik een oud vignet het makkelijkst?

Dit gaat het makkelijkst met een keramische kookplaat schraper. Wanneer je de vignet eerst opwarmt met een föhn gaat het nog makkelijker. Resten kun je verwijderen met nagellak remover.

8. Wat is de boete voor een namaak vignet?

Het nabootsen van een vignet kan tot een gevangenisstraf van 3 jaar lijden. Geen geintje dus.