Grip op je knip in Praag

Praag wordt gekenmerkt door prachtige pleinen, mooie gevels en schilderachtige straatjes. De stad ligt op 1,5 uur vliegen van Nederland en daarom is een stedentrip Praag ideaal. Je kunt bezienswaardigheden zoals de Praagse Burcht, Karlovbrug en de St. Vitus kathedraal bezoeken. Daarnaast kent de stad ook een zeer actief nachtleven.

Er zijn echter ook mensen die graag misbruik maken van de populariteit van Praag. Met onderstaande tips blijf je baas over je eigen portemonnee en kun je een fijne vakantie hebben in de Tsjechische hoofdstad.

Met de taxi door Praag

De taxi is een van de populairste vervoersmiddelen in het buitenland. Je wordt netjes overal heen gebracht en je hoeft geen rekening te houden met bus- of tramtijden. In Praag hoef je ook niet lang te wachten voordat je een taxichauffeur kunt aanspreken. Er rijden veel taxi’s in de stad, maar het is wel goed om te weten dat chauffeurs niet allemaal hetzelfde zijn.

Sommigen zetten de meter aan en rekenen de officiële taxiprijs. Er zijn echter ook minder eerlijke taxichauffeurs die de prijs flink opdrijven. In 2012 deed de burgemeester van Praag onderzoek naar de taxibranche. Hij ging toen undercover en liet zich door de stad rondrijden. In het onderzoek werden verschillende taxi’s geprobeerd en er waren zelfs chauffeurs die de prijs met 500% verhoogden.

Nog steeds zijn er taxichauffeurs die 30 euro rekenen voor een rit die circa vijf minuten duurt. De officiële prijs voor zo’n rit bedraagt iets meer dan 5 euro. Daarom is het aan te raden om vooraf een prijsafspraak te maken met de chauffeur. Hierdoor weet je vooraf waar je aan toe bent.

Geldzaken in Praag

In Praag betaal je niet met de euro, maar met Kronen. Het is verstandig om geld bij een geldautomaat te pinnen. Toch kiezen nog veel toeristen ervoor om geld te wisselen bij een wisselkantoor. Als je van plan bent om dit ook te doen, is het aan te raden dat je vooraf naar de koers vraagt zodat je weet hoeveel geld je terugkrijgt.

De koers is al anderhalf jaar ongeveer 1 op 27, wat betekent dat je voor 100 euro ruim 2.700 Kronen krijgt. Er zijn echter ook wisselkantoren die een commissie rekenen die wel kan oplopen tot 27% van het totale bedrag. Daarom is het goed om vooraf naar de voorwaarden te vragen.