De voordelen van 3D laserscanning

Slimme oplossingen voor de toekomst

Een succesvol ontwerp van een nieuwe fabriek. procesinstallatie of bedrijfsgebouw is afhankelijk van een goede samenwerking tussen diverse disciplines, waarbij constant gesleuteld wordt aan het ontwerp. Het inpassen van deze nieuwe ontwerpen in bestaande situaties kan een stuk sneller en ook met minder risico, als een betrouwbaar 3D CAD en datamodel beschikbaar is. Deze filosofie is onderdeel van het nieuwe ‘ Digital Factory’ of BIM, Bouwwerk Informatie Model, die de communicatie van de verschillende disciplines centraal stelt en gericht is om deze samenwerking te versterken zodat uiteindelijk de efficiency wordt verhoogd.

Waarom 3D scanning?

Het blijkt steeds lastiger om om accurate en actuele 3D modellen beschikbaar te hebben van bestaande omgevingen en gebouwen. De traditionele aanpak, waarbij iedere betrokken partij met de ouderwetse meetlint of afstandmeter, houdt meestal in dat iedereen met zijn of haar eigen data aan de slag gaat. soms worden zaken onnodig dubbel gedaan of zelfs vergeten. Dit is natuurlijk erg inefficient. Gelukkig is dit op te lossen als er gewerkt wordt met 1 centraal CAD of data model. De perfecte aanvulling is te vinden in speciale 3D scanning apparatuur en software. Het mooie is dat dankzij 3D scanning bestaande 3D geometrie direct beschikbaar kan worden gesteld voor leveranciers, partners, medewerkers en andere instanties.

Bespaar kosten dankzij 3D scanning

Het is natuurlijk vanuit technisch oogpunt plausibel om te starten met 3D laser scanning. Maar ook het kosten aspect is zeker noemenswaardig Uit onderzoek is namelijk naar voren gekomen dat 30-40% van extra bijkomende kosten gedurende een project in de 3D situatie bespaard kunnen worden. Dat wil zeggen dat een 3D scan laat zien hoe zo efficient mogelijk een project opgeleverd dient te worden, zonder verspilling te realiseren. Dit kan gauw oplopen tot 3 tot 4% van de gehele investering. Accurate 3D data vormt dus een goede basis om onnodige verstoppingen tijdens de bouw te voorkomen.