Verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden is verleden tijd

Medewerkers van verschillende organisaties en bedrijven hebben te maken met vele gebruikersnamen en wachtwoorden. Om zich te kunnen inloggen voor verschillende systemen binnen het bedrijf. Veilig, zal je dan denken. Maar is het wel zo handig?

Doordat medewerkers meerdere en meestal verschillende soorten gebruikersnamen en wachtwoorden moeten onthouden worden deze weleens vergeten of verwisselt. Uit voorzorg dat zij deze wachtwoorden zullen vergeten worden deze opgeschreven of opgeslagen op computers en mobiele telefoons. Dit is erg gevaarlijk. Deze wachtwoorden kunnen zomaar op straat liggen en de vinder van deze gegevens kan daar misbruik van maken.  Maar door de komst van Single Sign On is dit allemaal verleden tijd.

Single Sign On is een nieuwe software die ervoor zorgt dat de medewerkers van een bedrijf automatisch op alle systemen wordt ingelogd wanneer zij zichzelf eenmalig inloggen met één gebruikersnaam en één wachtwoord.

Veel gebruikersnamen en wachtwoorden is verleden tijd

Door het invoeren van dit nieuwe systeem bespaart dit een hoop tijd en geld. Want medewerkers die vroeger hun gebruikersnamen en wachtwoorden waren vergeten waren dan meer bezig met het zoeken. En bedenken van de gegevens dan dat zij zich met het echte werk bezighielden. Vaak werd ook de IT-helpdesk er nog bij ingeschakeld.

Daarnaast is dit systeem zo goed beveiligd dat het niet riskant is dat er maar met één vaste gebruikersnaam en wachtwoord wordt gewerkt. Ook kan de security officer eenvoudig beheren wie toegang kan hebben tot welke systemen. Het is dus niet meer langer nodig om met verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden in te loggen. Eén gebruikersnaam en wachtwoord is voldoende om de de medewerker automatisch te laten inloggen op alle systemen waar zij bevoegd voor is. Dit verbetert de veiligheid van een organisatie. Ook de productiviteit van de medewerkers neemt dan toe omdat zij zich dan kunnen richten op het werk dat daadwerkelijk uitgevoerd moet worden.