WTW unit ventilatie laat je niet in de kou staan

WTW unit
Op het moment van schrijven is het 1 december en buiten is het koud, héél koud. De afgelopen dagen heeft het ’s nachts tussen de 2 en 8 graden gevroren. Er lag ijs op mijn voorruit en de welbekende handschoenen konden weer aan. Kortom: je bent blij als je weer lekker binnen mag opwarmen. Met alle adviezen van de overheid om iedere dag even je raam open te zetten wordt dit alleen wel een duur grapje. Constante ventilatie van je woning zorgt ervoor dat het binnen nogal snel afkoelt of dat je de kachel op turbo moet zetten.

Wat nu als ik je vertel dat er een andere optie is. Een oplossing waarbij je geen last hebt van die kou en toch kan ventileren. Waarmee je zelfs ruimtes kunt opwarmen en tegelijkertijd de lucht in de ruimte schoner maakt doordat kleine schadelijke deeltjes eruit worden gefilterd.

De oplossing tegen de kou

Deze oplossing komt in de vorm van WTW. WTW staat voor warmte terugwinning en maakt gebruik van de warmte die in de ruimte aanwezig is. Deze warmt de koude lucht op, tegelijkertijd worden deeltjes uit de lucht gefilterd en wordt de lucht schoner gemaakt. Dit heeft een aantal voordelen:

  • Minder kans om ziek te worden door schonere lucht
  • Drogere lucht dus minder schimmelvorming
  • Altijd een fijn binnenklimaat

Wanneer je besluit om een WTW unit aan te schaffen moet je rekening houden met een aantal punten. De WTW unit moet namelijk precies passen bij jouw situatie, dan en alleen dan zul je het meeste profijt hebben van de unit.

De verschillen

De grootste verschillen tussen de diverse WTW units is vooral capaciteit en energieverbruik. Wanneer de WTW een relatief kleine ruimte moet ventileren heb je een minder krachtige unit nodig dan wanneer je een enorme ruimte, zoals een fabriekshal moet ventileren. Voor woonhuizen is er trouwens een op maat aanbod op de markt in de vorm van woonhuisventilatoren. Deze zijn fluisterstil en enorm laag in stroomverbruik.

Vraag het de specialist

Het uitzoeken van een ventilatiesysteem is niet altijd even makkelijk en moet precies gedaan worden. Het is van groot belang dat je in één keer het juiste systeem koopt. Wanneer je dit niet doet is de kans groot dat je twee keer moet verbouwen en dat is natuurlijk zonde. Daarom adviseer ik altijd om eerst advies in te winnen bij een specialist. Hij of zij kan je vaak precies vertellen welke ventilatie het beste past bij jouw situatie.