Shoppen op het internet, hoe is het begonnen?

Via het www spullen afnemen is hedendaags volstrekt vanzelfsprekend. Er zijn eigenlijk maar weinig personen die weten hoe internetwinkels begonnen zijn, lees verder om meer te weten te komen.

In het begin

De eerste zakelijke bedrijvigheid op het net zijn ontstaan in de jaren ’90. Het bestellen van diensten en spullen via het www was voorheen echter al realiseerbaar. Een netwerk dat gebruik maakte van telefoonlijnen werd reeds rond 1981 aangelegd voor een collectief reiswinkels. Gebruikers die data betreffende reizen wilde hebben of tours wilden vastleggen en annuleren konden op de computer met een modem inbellen naar een server. Een ander fraai concept van afname op afstand is minitel, een video textdienst gelegen in Frankrijk.

Booming business

Circa het jaar 1990 is het world wide web naar wij het benutten gemaakt door Tim Bernes-Lee. Verkopen op internet kon nog niet direct gelanceerd worden, er waren immers enkele restricties. Deze restrictie werd echter alreeds vlot opgedoekt in 1991. Het werd voor veel bedrijven attractief na deze tijd om werkzaam te worden op deze kersverse markt. Op het internet werd de eerste verkoop geregistreerd in ’94. Pizza’s werden al vlug gepresenteerd op het web door Pizza Hut. Digitaal bestellen werd steeds veiliger middels de aankomst van SSL certificaten. E-commerce begon in 1995 echt te boomen. Internet werd onontbeerlijk voor veel firmas. In dit kalenderjaar werd het online veilingshuis eBay gevestigd en dito Amazon trad toe op de markt. In dat jaar ging in Holland de organisatie Wehkamp online. Via de site verkocht het bedrijf kleren. Een uitzonderlijke verrichting werd gemeten in ’97. Er was namelijk een miljoen omzet binnen gehaald door Dell, het Amerikaanse computerbedrijf. Erg veel online winkels kwamen er sinds die periode al bij. Rond 1999 kwam bol.com op het internet, dit is tegenwoordig de een van de machtigste webshops van Holland. Na omstreeks een kalenderjaar arriveerde Zalando erbij. Hedendaags komen er elk kalenderjaar nog steeds talrijke nieuwe online winkels op het internet. Tegenwoordig zijn er ongeveer 30.000 geregistreerde online winkels in Nederland. Er zijn vanaf 2010 omstreeks 17.000 nieuwe online winkels op internet gekomen. In de komende tijd zal dit cijfer alleen nog maar stijgen. Het wordt almaar makkelijker om een webshop te lanceren.. Steeds meer webwinkels zullen er aankomen. Het is tegenwoordig immers enorm makkelijk om er een op te starten. Internet overzichten laten tegenwoordig nu veel webshops zien.