Vorige week viel de Nederlandse Gilbert Peters in de prijzen voor zijn ontwerp van een gedeeltelijk 3D-geprinte elektrische motorfiets. Peters heeft een ingenieursbureau genaamd Fransiscó dat is gespecialiseerd in het 3D-printen. Hij zegt dat Nederland dé placet to be is op het gebied van 3D-printen.
Ingenieursbureau
Peters vindt het belangrijk om zijn werknemers continu te laten ontwikkelen op het gebied van 3D-printen. De techniek gaat zo snel vooruit en je houdt bijna niet voor mogelijk wat je er allemaal mee kunt doen. Ingenieurs zijn gewend om conform een bepaalde methode te werk gegaan, zoals ze het ook tijdens hun studie hebben geleerd: je maakt vanuit een massief stuk kunststof of metaal en gaat daarmee aan de slag. Je kunt het nietszeggende stuk materiaal bewerken door onderdelen weg te halen, zodat het iets wordt. Met 3D-printing moeten ingenieurs eigen tegen hun natuur in werken, want daarbij moet je juist beginnen met het invullen van materiaal op plekken waar jij dat passend vindt. Hier is nog geen studie voor, dus ingenieursbureaus moeten in de kennis en techniek van hun medewerkers blijven investeren. Gilbert is ervan overtuigd dat er nog veel te weinig gebruik wordt gemaakt van 3D-printing in bepaalde takken waar het juist heel rendabel kan zijn. Denk aan banken die willen investeren. Een spuitgietmachine aanschaffen bij een goed bedrijf als Alcochem Steel is prijzig en verdient zich pas na vele jaren terug. Voor dit soort gevallen is 3D-printen wellicht een heel goed alternatief. Het enige struikelpunt is dat men niet weet wat er allemaal mogelijk is met deze techniek.
3D-geprinte motor
Op dit momemt werkt Peters naast zijn bedrijf ook nog aan een 3D-geprinte motor. Althans, voor een groot gedeelte. Bepaalde onderdelen heeft hij geprint, zoals het stuur, frame en de ophanging. Het zal nog een aantal jaren duren voordat de motorfiets helemaal af is en ook moet er nog geld worden geïnvesteerd, maar Peters ziet hier de toekomst in. Een 3D-geprinte motorfiets die op elektriciteit rijdt is de toekomst. Het voordeel van 3D-geprinte motors is dat het helemaal persoonlijk gemaakt kan worden en heel weinig weegt. Hij heeft dan ook een award gewonnen voor zijn idee en uitvoering.