Moeten ouderen aan de tablet of smartphone?

Smartphone en tablet
De smartphone en tablets hebben het leven net even wat makkelijker gemaakt. Het heeft veel zaken overbodig gemaakt, zoals een vaste telefoon, maar ook briefpapier. Hoeveel drukwerk krijg je tegenwoordig nog binnen in vergelijking met 15 jaar geleden? Bijna alles gaat tegenwoordig via de mail, what’s app of social media. Bij een groot deel van de Nederlandse bevolking is de smartphone zo ingeburgerd dat het niet meer weg te denken is uit het dagelijkse leven. Senioren lopen echter achter op dit gebied. Smartphones, tablets en internet in het algemeen is over het algemeen niet de manier van communiceren bij deze groep mensen.

Zij maken nog gebruik van briefpapier voor post, de vaste telefoon om te bellen en hooguit de mobiele telefoon om te sms’en. Gezien de techniek van tegenwoordig is dit een dure en trage manier van communiceren. Post kost geld en tijd en sms’en kost ook geld. Maar om te kunnen communiceren met oma vanuit Australië is bellen en brieven sturen vaak wel de norm. Zouden jongeren vaker over moeten stappen op briefpapier of moeten meer ouderen digitaliseren?

Voordelen van digitalisering

Jongeren onderhouden hun sociale contacten meestal via what’s app en social media, terwijl ouderen nog steeds liever de telefoon of pen en papier pakken. Hoewel deze manier van communiceren duurder en tijdrovender is, is het wel persoonlijker. Misschien kunnen jongeren nog wat van de oudere generatie leren. Maar aan de andere kant is het zonde om niet met de moderne technologie mee te gaan. Je hebt via internet makkelijker en meer contact, waar je ook ter wereld bent. En als er wifi aanwezig is, is het nog gratis ook. Het is jammer als opa en oma niet de reisverhalen kunnen lezen van hun kleinkinderen die aan de andere kant van de wereld leven, dus er zijn genoeg redenen om te digitaliseren. Het hoeft niet moeilijk te zijn.

Tablet voor opa

Als je graag wil zien dat opa en oma internet gaan gebruiken, richt je dan het liefst op opa. Daarbij heb je de grootste kans van slagen, want oma moet er waarschijnlijk helemaal niets van hebben. Een smartphone kan te ingewikkeld zijn door het kleine schermpje. Als ze eenmaal overstag zijn, begin dan met het introduceren van de tablet. Dit is voor de meeste oudere mensen makkelijker navigeren. Het voordeel van een tablet ten opzichte van een computer, is dat hij makkelijk te gebruiken is op de bank. De computer wordt veelal op een speciale kamer gezet en enkel aangezet als dit nodig is. Een tablet is dus toegankelijker.