Een goede webinar: hoe doe je dat?

Het houden van een webinar: het klinkt zo eenvoudig, maar in de praktijk kan dat lelijk tegenvallen. Enerzijds is het wel prettig dat je niet tegen al je publiek hoeft aan te kijken, maar die directe interactie met je publiek zorgt ook voor een bepalende sfeer natuurlijk. Dat heb je bij een webinar, waar je alleen bent en je publiek niet direct ziet, natuurlijk eigenlijk niet.

Dit vraagt om een andere aanpak. Je kunt het jezelf ten eerste al wat makkelijker maken door voor een vooraf opgenomen webinar te kiezen. Dit biedt jou de mogelijkheid om je verhaal optimaal voor te bereiden en eventueel ook nog even te editen. Wat zeker ook aan te raden is om iemand nog even naar je presentatie te laten kijken, dan heb je nog voldoende tijd om eventueel nog wat aan te passen of toe te voegen. Bovendien ondervang je met het vooraf opnemen ook direct het probleem van te lange of uitgelopen presentaties. Je kunt namelijk van te voren heel eenvoudig vaststellen hoe lang je presentatie mag en kan duren en dit ook dan ook echt aanhouden. Zo kun je je publiek ook een eerlijke indicatie geven van de tijd die ze kwijt zullen zijn aan het bekijken van je webinar.

Een ander erg groot voordeel aan een vooraf opgenomen webinar: je hebt tijd om tijdens de uitzending te communiceren met je publiek. Doordat je je tijdens de uitzending niet hoeft bezig te houden met de techniek en het spreken, kun je tijdens de uitzending een chat functie instellen, waar je publiek jou direct vragen kunnen stellen over hetgeen dat je aan het presenteren bent. Voor het interactieve karakter van je presentatie zou je bijvoorbeeld ook nog een poll kunnen instellen tijdens de uitzending. Hiervan kun je dan direct de resultaten laten zien na afloop van de webinar.