Welk snowboard past bij jou?

Snowboard types
Er zijn meerdere snowboards types op de markt. Iedere snowboarder heeft zijn eigen voorkeur voor een snowboard type. De bekendste types boards zijn de rocker en camber. Daarnaast hebben verschillende merken ook combinaties van deze versies gemaakt.

Het verschil tussen rocker en camber

Het grote verschil tussen een snowboard van het type rocker of camber zit hem in de manier van spanning. In de afbeelding is goed te zien hoe dit verschil is opgebouwd. Een camber is naar boven gespannen (het midden van het board raakt de grond niet), terwijl een snowboard van het type rocker juist richting de grond gespannen is. Je hebt met een rocker board dus in het midden van het board contact met de grond, waar dit met een camber variant juist aan de voor en achterzijde van de plank gebeurt.

Rocker snowboard

Een rocker snowboard is door de benedenwaardse spanning ideal voor in de poeder. Op harde sneeuw en ijzige pistes heb je minder controle over het board. Dit maakt het sturen een stuk lastiger. Oorspronkelijk komt de rocker variant vanuit het surfen. Doordat het board in het midden contact maakt, hapt deze minder snel in de sneeuw (of in het geval van surfen: in het water). Dit type snowboard is dan ook een stuk vergevingsgezinder. Rocker snowboards zijn redelijk nieuw op de markt, en worden ook wel reversed camber boards genoemd. Hiermee heb je een stuk minder weerstand, waardoor je makkelijker bochten kunt maken. Eén van de bekendste snowboardmerken die Rockers maken, is Burton.

Camber boards

Camber is de oorspronkelijke vorm van een snowboard. De druk tijdens het snowboarden ligt dus op de nose en tail van het board. Het midden komt hierbij iets van de grond. Hierdoor kun je makkelijker snijdende bochten maken, waardoor je sneller kunt gaan. In een halfpipe of op een ijzige piste zie je dit type snowboard het meeste, omdat je hiermee veel meer grip hebt.

Combinaties

Veel snowboardmerken proberen het beste van de beide type snowboard te combineren. Hierdoor heb je tijdens snelle bochten meer grip, en tijdens het rechtdoor het losse gevoel. Als je zo’n board van het zij-aanzicht bekijkt, lijkt het alsof deze een golvend profiel heeft.

Welk snowboard moet ik hebben?

Het snowboard dat het best bij je past is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan:

  • Je ervaring
  • Je leeftijd
  • Waar je gaat snowboarden
  • Wat voor stijl je hebt – ben je van het snelle bochtenwerk of wil je gewoon lekker naar beneden sjezen?

Als je voor het eerst een snowboard gaat kopen, is het aan te raden om advies in te winnen bij een wintersportwinkel. Een voorbeeld van een wintersportspecialist is Sportief. Zij zijn in Tilburg gevestigd en hebben altijd een zeer ruime collectie aan snowboards in het assortiment. Hun medewerkers kunnen je aan de hand van bovenstaande punten (met name ervaring en stijl) adviseren over welk board bij je past.

Een andere manier om erachter te komen welke variant jouw voorkeur heeft, is door van beide types tijdens de wintersport een board te huren. Zo kun je beide varianten ‘in het echt’ proberen en weet je meteen wat echt jouw voorkeur heeft.