4 tips voor geweldige outdoor avonturen

outdoor
Ben je avontuurlijk ingesteld en ga je graag de natuur in? We geven je 4 tips om goed voorbereid aan je outdoor avontuur te beginnen.

#1: Draag goede outdoor kleding

Je kunt natuurlijk in je dagelijkse kloffie het avontuur opzoeken, maar je zult al snel merken dat dat niet zo’n goed idee is. Outdoorkleding is er op gemaakt om lange, intensieve wandelingen of fietstochten aan te kunnen. In tegenstelling tot normale kleding, is outdoorkleding ontworpen om én waterdicht te zijn en tegelijkertijd toch te blijven ademen. Hierdoor blijft het zowel aan de binnen als buitenzijde van de kleding droog. Let hier goed op bij het kopen van kleding om mee te gaan wandelen of op reis te gaan. Je wil geen shirt of jas dragen waar je na een lange wandeltocht volledig bezweet in bent geraakt.

#2 Goede wandelschoenen

Zeker als je outdoor avontuur bestaat uit lange wandelingen, is het noodzakelijk goede wandelschoenen te dragen. Er zijn verschillende typen wandelschoenen, bestaande uit 4 categorieën: A, B, C en D. Deze categorieën geven de stugheid van de schoenen weer. Wandelschoenen van het A-type zijn geschikt om te lopen over asfalt en goed begaanbare bospaden (en dus ideaal voor een evenement als de Wandelvierdaagse). D-schoenen zijn simpelweg bergschoenen. Hier zijn de zolen extra stug van, zodat ze voldoende ondersteuning geven tijdens het beklimmen van bergen. Hier kunnen dan ook steunijzers aan bevestigd worden. Voor de reguliere wandelaar zijn wandelschoenen van het A- of B-type over het algemeen goed. Daarnaast bestaat er ook nog een tussencategorie: A/B. Als je nooit eerder goede wandelschoenen gekocht hebt, is het aan te raden naar een outdoorwinkel te gaan om je voeten op te laten meten en verschillende wandelschoenen te passen.

#3 Ben voorbereid op het ergste

Dit klinkt heel spannend, maar eigenlijk valt het allemaal wel mee. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid voordat je de natuur intrekt. Hoeveel voorbereiding er nodig is, is natuurlijk afhankelijk van wat je gaat doen. Als je een half uurtje gaat wandelen in het bos in je omgeving, zal het allemaal niet zo heel spannend worden. Ga je echter wat verder weg of ga je lange trektochten of citytrips maken, dan is een goede voorbereiding wel belangrijk.

Een goede rugzak

Voor langere tochten heb je een goede rugzak nodig. Je zult namelijk wel het een en ander mee moeten nemen. Het belangrijkste is water. Als je stevig gaat wandelen, verlies je veel vocht. Je gaat namelijk zweten. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk aan te vullen. Neem dus gerust enkele bidons water mee! Vergeet ook niet om, afhankelijk van de weersvoorspellingen, een regenjas mee te nemen. Gaat de zon schijnen? Denk dan aan zonnebrand en neem ook zeker een pet mee. Als je meerdere uren onderweg gaat, is het aan te raden om ook altijd wat makkelijks te eten mee te nemen in je rugzak.

Passende kleding

Onze eerste tip was al om outdoorkleding mee te nemen. Dit willen we nog aanvullen met het feit dat de kleding natuurlijk ook bij het seizoen en de omgeving moet passen. Stem je kleding dus af op het weer! Is het vochtig? Zorg dan voor ademende en waterdichte kleding. Als het hard waait is een winddichte softshell jas aan te raden. Koude wind kan er namelijk voor zorgen dat je een verkoudheid oploopt, en dat willen we natuurlijk niet. Bij warm weer raden we altijd een korte broek aan. Is het weer nog wat twijfelachtig? Kies dan voor een afritsbare outdoor broek, bijvoorbeeld van The North Face. Deze zijn waterdicht, winddicht, afritsbaar en beschikken ook nog eens over een extra UV-beschermingslaag om je huid tegen direct zonlicht te beschermen.

#4 Geniet!

De belangrijkste tip die we je mee kunnen geven is om vooral te genieten! Waar je ook heen gaat, geniet van ieder moment. Pluk de zonnestralen, trek je niets aan van eventuele regendruppels en maak er een avontuur van. Enjoy!