Bij badkamers en sanitaire ruimtes is een waterdichte sanitairkit uitermate belangrijk! Net een nieuwe badkamer maar geen goede kitvoegen? Dan zijn de gevolgen niet te overzien. Vochtproblemen en lekkages afkomstig uit de badkamer zijn erg vervelend en leveren erg veel schade op. Een kitvoeg die continu in contact staat met water wordt zwaar belast en moet dus met extra zorg geplaatst worden. Zit de voeg niet compleet dicht? Dan sijpelt vocht via de voeg onder de tegel, waardoor de tegels los kunnen gaan zitten. Daarnaast kan de afwerkvloer onder de tegels beschadigd raken, door de constante belasting van water. Bereikt het water de onderliggende verdiepingsvloer dan zijn de spreekwoordelijke rapen gaar. Siliconenkit voorkomt deze problemen.
Sanitairkit in vochtige ruimtes?
Siliconenkit, ook wel sanitairkit genoemd, heeft een aantal belangrijke eigenschappen waaraan een goede kit voor in een vochtige ruimte aan moet voldoen. Zo is deze kit blijvend elastisch waardoor er geen scheurtjes in kunnen ontstaan, zoals craquelé bij acrylkit. Door de hoge kwaliteit en een lange levensduur van kit op siliconenbasis is deze kit geschikt om een lange waterdichtheid te garanderen. Daarbij is sanitairkit erg makkelijk en snel te verwerken. Ook onder UV en (slechte) weersomstandigheden gedijt sainitairkit goed, wat de kit ideaal maakt om buiten te gebruiken voor bijvoorbeeld beglazings- en dilatatievoegen. Kies wel de juiste kleur, want kitten op basis van Siliconen zijn niet overschilderbaar. Gelukkig is siliconenkit in allerlei kleuren te krijgen.
Zelf kit aanbrengen
Heeft u twee linkerhanden? Dan is het misschien verstandig om een professionele kitter in te schakelen. Voor de handige Harry die alles zelf doet is ook kitten prima zelf te doen. Het is wel van belang om rekening te houden met een aantal aspecten.
Voorbereiding
Zorg dat het te kitten oppervlak goed schoongemaakt is met een stoffer en een geschikte cleaner. Voor dat u start met kitten is het voor de hechting van sanitairkit erg belangrijk dat alle stof, vuil, vet en vocht verwijderd is.
Kitten
Open de koker en snij de kittuit schuin af op dezelfde breedte als de voeg. Hierdoor zal de kit die uit de tuit loopt even dik zijn als de voeg. Het afsnijden kan met een afbreekmes of een kitkokersnijder. Tijdens het kitten is het van belang dat het kitpistool rechtop de voeg staat en de kit mooi in de voeg loopt. Door het pistool te scheef te houden is er een kans dat u de kit op de voeg legt in plaats van er in.
Afwerking
Kies voor een professionele afwerkzeep en geen huis-tuin-en-keuken zeep. Deze standaard zeep is nooit getest op sanitairkit. Wellicht zijn er standaard zepen wel geschikt, maar er is nooit onderzocht of deze zeep effect heeft op bijvoorbeeld de hechting of verkleuring. Spuit uw handen, kitafstrijker en de kit goed nat met deze afwerkzeep. Voor het afmessen van de kit zijn er speciale kitstrijkers verkrijgbaar van diverse afmetingen. Kies een strijker op basis van de gewenste voegafwerking en voegbreedte. In de praktijk wordt er vaak gekozen om af te messen met een vinger of een stuk PVC buis. Het nadeel hiervan is dat er een holle voeg ontstaat waarbij er aan de zijkant een opstaand vliesje komt. Dit wordt de zwakke plek van de voeg, waarbij de hele voeg los kan gaan laten. Kies dus voor een kitstrijker.