“Supermarkten moeten meer rekening houden met senioren”

Voor jonge mensen is een bezoekje aan de supermarkt meestal geen probleem. Je legt de benodigde spullen in je winkelwagentje, rekent af en rijdt weer naar huis. Voor ouderen of minder mobiele mensen kan het nogal een avontuur zijn.

Toiletbezoekje

Ouderen zijn vaak genoodzaakt met hun scootmobiel naar de supermarkt te gaan. Hiermee moeten zij ook door de soms smalle gangpaden manoeuvreren. Een toiletbezoekje kan bovendien vaak niet worden uitgesteld, dus dat kan ook weleens in de supermarkt noodzakelijk zijn. Daarnaast kunnen zij vaak niet ver rijken en hebben zij hulp nodig om sommige producten in hun mandje te kunnen leggen en bij het inpakken bij de kassa. Daarom eisen ouderen betere service en toegankelijkheid voor ouderen in supermarkten. Denk daarbij aan bredere gangpaden, meer service van personeel bij het pakken en inpakken van de boodschappen en mogelijkheid van toiletbezoek.

Speciale senioren services

Unie KBO (Katholieke Bond voor Ouderen) heeft onderzoek gedaan onder 850 ouderen naar de supermarktbeleving. Hieruit blijkt dat 33% van de 65-plussers graag ziet dat supermarkten aanpassingen doen om het winkelen voor ouderen makkelijker te maken. Ook hebben zij vragen gesteld over de algemene service van het supermarktpersoneel. Hierop scoren supermarkten een dikke 7,8. Daarbij werd er beoordeeld op vriendelijkheid, bereikbaarheid, betaalgemak, veiligheid en bewegwijzering. Volgens deze cijfers moet de focus puur liggen op beperkingen van ouderen, zoals het helpen bij inpakken, het aangeven van producten waar men niet bij kan en bredere gangpaden. Tijdens het onderzoek hebben de senioren verschillende supermarkten beoordeeld op seniorvriendelijkheid. De Plus komt hierbij met een rapportcijfer van 8,4 het beste uit de bus, gevolgd door Jumbo met een rapportcijfer van 7,9 en de Albert Heijn met een rapportcijfer van 7,4. Alleen de speciale service waar senioren behoefte aan hebben, ontbreek bij de supermarkten. Denk aan het helpen bij zware boodschappen en aanwezigheid van het toilet.