Let op bestemmingsplan bij nieuwbouw

Het is niet ongewoon om zelf een huis te willen bouwen. Hoewel het aanbod van bestaande huizen groot genoeg is en er ook altijd nieuwbouw te vinden is, kan niets dichter bij je wensen komen dan een huis dat precies naar jou wensen is ontworpen. Toch kan je niet zomaar overal een huis neerzetten die je samen met de architect hebt ontworpen. Het nieuwbouw project moet namelijk wel voldoen aan het bestemmingsplan bij nieuwbouw. Van het stuk grond waarop je het huis wil neerzetten.

Weet wat het bestemmingsplan bij nieuwbouw is

Nog voordat je een stuk grond koopt is het van groot belang om te weten wat de bestemmingsplan ervan is. Het moet namelijk niet zo zijn dat je een stuk grond koopt waar het toegestane oppervlak voor een gebouw kleiner is dan dat jij wil bouwen. Een gebouw mag niet zomaar groter worden gemaakt dan het bestemmingsplan heeft vastgesteld. Bij het kopen van een lap grond moet je dus weten of jou wensen realiseren ook toegestaan is.

Weet hoe het bestemmingsplan werkt

Om erachter te komen of je droomhuis op een lap grond gebouwd mag worden kan je het bestemmingsplan onderzoeken om te zien wat mogelijk is. Sinds de wet ruimtelijke ordening van 2008 zijn bestemmingsplannen online te vinden.  Een bestemmingsplan bestaat uit de drie onderdelen: Toelichting, plankaart en voorschriften.

De toelichting verwoord en legt uit waarom er gekozen is voor bepaalde bestemmingen in het bestemmingsplan. Daarbij wordt rekening gehouden met de milieuonderzoek die gedaan is. En de kenmerken van de wijk en de bouwplannen die er zijn voor het gebied.

Vervolgens wordt de bestemmingsplan visueel weergegeven op een plankaart, of ook wel verbeelding genoemd. De plankaart is dus een plattegrond waarin de gemeente in secties is opgedeeld en beschreven wordt waar verschillende gebieden voor moeten dienen. Zo zijn er secties met woonwijken, winkelcentra en noem maar op.

Als je liever zelf niet bezig gaat met het bestemmingsplan kan je ook een adviesbureau ruimtelijke ordening benaderen om voor je te kijken waar je het beste je droomhuis kan neerzetten. Daarbij wordt er rekening gehouden met de bestemmingsplan en je wensen.