Japanners móeten op vakantie

De wet gaat Japanners binnenkort verplicht stellen op vakantie te gaan. Dit wetsvoorstel is ontstaan naar aanleiding van de grote negatieve gevolgen van het Japanse arbeidsethos. Japanners staan erom bekend harde werkers te zijn. Hun leven draait voornamelijk om werk en vakantie zit er niet vaak in. Veel mensen raken ziek en overspannen en ook een relatief grote groep mensen pleegt door de stress zelfs zelfmoord. Hier moet een eind aan komen en de verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers.

Vrije dagen

Zo’n 22 procent van de Japanners met een baan maakt meer uur dan 49 per week. Een werknemer heeft jaarlijks recht op gemiddeld 18,5 vakantiedagen. Echter nemen de werknemers in de praktijk zelden een vakantiedag op. De vakantiedagen worden voornamelijk opgenomen wanneer iemand ziek wordt, terwijl ziekteverzuim helemaal niet van de vakantiedagen af mag gaan volgens de wet. Uit onderzoek blijkt dat één op de zes werkende Japanners het laatste jaar niet één betaalde vrije dag genomen en dat is zorgwekkend.

Karoshi en karo-jisatsu

In Japan is het begrip ‘karoshi-doden’ niet onbekend. Dit houdt in een sterftegeval door overwerken. De ongeschreven regel in Japan is dat werknemers niet voor de baas de werkdag eindigt. Hierdoor werkt bijna iedereen dagelijks over en dat overwerk doet sommigen de das om, om precies te zijn 200 mensen elk jaar. Deze karoshi-doden zijn geen mensen die zichzelf van het leven wilden beroven, maar stierven aan de gevolgen van het overwerken en de stress. Een hersenbloeding of hartaanval wordt hen vaak fataal. Dan heb je ook nog de groep werkenden die de extreem lange werkdagen geestelijk niet meer aankunnen en depressief raken. Diegene die hier niet meer uit komen en uiteindelijk zelfmoord plegen worden de ‘karo-jisatsu’ genoemd.

Overheid

De overheid ziet nu eindelijk in dat de gevolgen van het Japanse arbeidsethos niet alleen negatief zijn voor de werknemers en hun families, maar ook voor het geboortecijfers in het land en uiteindelijk de economie. Toch blijft dat lange overwerken iets waar moeilijk de vinger op te leggen is. Japanners werken immers vrijwillig over als blijk van loyaliteit aan het bedrijf en ambitie. Daarom is die nieuwe wet nodig om de Japanners te dwingen vakantiedagen op te nemen. Men wordt verplicht gesteld om er vijf per jaar minimaal betaald op te nemen. Zo kunnen zij ook eens een weekje naar een glamping Potugal of naar een luxe resort in Hawaii.