De piramiden in Egypte: wat zijn ze en hoe zijn ze gebouwd?

Een piramide in Egypte met de zon op de achtergrond

De piramiden in Egypte zijn een van de meest fascinerende en mysterieuze bouwwerken ter wereld. Ze zijn al duizenden jaren oud, maar ze blijven ons verbazen met hun grootte, vorm en betekenis. We gaan graag op reis om deze bouwwerken te bezoeken. Maar wat zijn de piramiden precies, en hoe zijn ze gebouwd? In dit artikel geven we je een overzicht van de geschiedenis, de functie en de bouw van de piramiden in Egypte.

Wat is een piramide?

Een piramide is een bouwwerk met een vierkant of rechthoekig grondvlak en schuine zijden die in een punt eindigen. De piramide is een geometrische vorm die veel stabiliteit en symmetrie heeft. Piramiden werden door veel oude volken gemaakt, zoals de Maya’s, de Azteken en de Chinezen, maar de bekendste zijn die van de Egyptenaren.

De Egyptenaren bouwden piramiden als grafmonumenten voor hun koningen, de farao’s. De farao’s waren de absolute heersers van het oude Egypte, en ze werden na hun dood gemummificeerd en met kostbaarheden en persoonlijke bezittingen in het binnenste van de piramide gelegd. De piramiden waren bedoeld om hun lichaam en ziel te beschermen tegen rovers, dieren en natuurgeweld, en om hun reis naar het hiernamaals te vergemakkelijken.

Waarom bouwden de Egyptenaren piramiden?

De Egyptenaren geloofden dat de farao’s goden waren die na hun dood naar het hiernamaals gingen. Het hiernamaals was een soort paradijs waar de farao’s eeuwig konden leven en heersen. Om daar te komen, moesten ze eerst een aantal gevaren en uitdagingen overwinnen, zoals demonen, slangen en weegschalen. Daarom hadden ze een goed bewaard lichaam nodig, dat als voertuig voor hun ziel kon dienen.

De piramiden waren dus niet alleen grafmonumenten, maar ook symbolen van de macht en het geloof van de farao’s. Ze lieten zien hoe rijk en belangrijk de farao’s waren, en hoeveel respect ze kregen van hun onderdanen. De piramiden waren ook verbonden met de zonnegod Ra, die elke dag opnieuw geboren werd uit de horizon. De piramiden waren als zonnestralen die naar de hemel wezen, en als trappen waarlangs de farao’s naar Ra konden opstijgen.

Hoeveel piramiden zijn er in Egypte?

Er zijn verschillende schattingen over het aantal piramiden in Egypte, maar de meeste bronnen zeggen dat er ongeveer 100 piramiden zijn. Sommige piramiden zijn echter niet goed bewaard gebleven of niet toegankelijk voor het publiek. De piramiden werden gebouwd over een periode van 1000 jaar, van de 3e tot de 18e dynastie. De meeste piramiden staan op de westelijke oever van de Nijl, omdat dit de plaats was voor de doden.

De eerste piramide die werd gebouwd was die van farao Djoser in Saqqara, rond 2650 voor Christus. Deze piramide was eigenlijk een stapeling van zes mastaba’s, rechthoekige graven die al eerder werden gebruikt. De architect Imhotep bedacht dit ontwerp om meer hoogte en grandeur te creëren. De laatste piramide die werd gebouwd was die van farao Ahmose in Abydos, rond 1550 voor Christus. Deze piramide was klein en onafgewerkt, omdat de farao’s toen andere manieren hadden om zichzelf te begraven.

Hoe werden de piramiden gebouwd?

De piramiden werden gebouwd met grote stenen die uit steengroeven werden gehaald en bewerkt. De stenen werden met sledes en rollers over hellingen of met boten over de Nijl naar de bouwplaats gebracht. Daar werden ze op elkaar gestapeld en met kalksteen bekleed om een glad oppervlak te krijgen.

De bouw van een piramide was een enorm project dat veel tijd, werk en kennis vereiste. Er waren tienduizenden arbeiders bij betrokken, die vooral boeren waren die in het laagseizoen werkten. Ze werden betaald met voedsel, kleding en onderdak, en ze werden goed verzorgd door dokters en priesters. De bouw van een piramide kon wel 30 jaar duren, en er waren verschillende specialisten nodig, zoals steenhouwers, timmerlieden, touwslagers en landmeters.

De bouw van de piramiden was ook een wetenschappelijke uitdaging. De Egyptenaren moesten precies weten hoe ze de stenen moesten snijden, vervoeren en plaatsen, en hoe ze de hoeken en de oriëntatie van de piramide moesten bepalen. Ze gebruikten hiervoor eenvoudige maar effectieve instrumenten, zoals hamers, beitels, touwen, waterpassen en zonnewijzers. Ze hadden ook een goed gevoel voor wiskunde en geometrie, waarmee ze de afmetingen en de vorm van de piramide konden berekenen.

Hoe ziet het binnenste van een piramide eruit?

Het binnenste van een piramide bestaat uit kamers, gangen en schachten. In het midden of onderaan is de grafkamer, waar de mummie van de farao lag in een sarcofaag. In andere kamers waren er spullen, beelden en teksten voor de farao in het hiernamaals. De gangen en schachten waren bedoeld om lucht, licht en energie te laten circuleren, maar ook om indringers te misleiden of te hinderen.

Het binnenste van een piramide was vaak versierd met kleuren, reliëfs en hiërogliefen. Deze versieringen hadden een religieuze of magische betekenis, en ze vertelden verhalen over de farao, de goden en het hiernamaals. Een bekend voorbeeld zijn de piramideteksten, die op de muren van sommige piramiden werden gegraveerd. Deze teksten bevatten spreuken en gebeden om de farao te helpen bij zijn reis naar het hiernamaals.

Wat zijn de bekendste piramiden in Egypte?

De bekendste piramiden zijn die van Gizeh, waar ook de Grote Piramide van farao Cheops staat. De Grote Piramide is de grootste en oudste van alle piramiden. Hij is 146 meter hoog en heeft een grondvlak van 230 meter. Hij werd gebouwd rond 2500 voor Christus, en hij bevat meer dan 2 miljoen stenen die elk ongeveer 2,5 ton wegen. De Grote Piramide is een wonder van architectuur en techniek, en hij is nog steeds niet helemaal ontrafeld.

Naast de Grote Piramide staan nog twee andere grote piramiden, die van farao Chefren en farao Mykerinos. Deze piramiden zijn iets kleiner dan die van Cheops, maar ze hebben wel een betere afwerking en ligging. Ze staan namelijk op een hoger plateau, waardoor ze groter lijken. Ze hebben ook nog hun originele kalkstenen bekleding aan de top, waardoor ze glinsteren in de zon. Er zijn ook drie kleine piramiden voor hun koninginnen.

Voor de piramiden van Gizeh staat ook nog een beroemd beeld: de Sfinx. De Sfinx is een wezen met het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens. Hij is 20 meter hoog en 73 meter lang, en hij is uit één stuk rots gehouwen. Hij kijkt naar het oosten, waar de zon opkomt. De Sfinx is waarschijnlijk bedoeld als bewaker of symbool van de farao’s.

Tenslotte

De piramiden in Egypte zijn bijzondere bouwwerken die ons veel vertellen over de oude Egyptische cultuur. Ze zijn gemaakt als grafmonumenten voor de farao’s, die zichzelf als goden zagen. Ze zijn gebouwd met veel werk en kennis, en ze zijn nog steeds indrukwekkend om te zien. De piramiden laten zien hoe de Egyptenaren omgingen met de dood, de natuur en de goden. Ze zijn ook symbolen van de macht en het geloof van de farao’s, die hun sporen hebben nagelaten in de geschiedenis. De piramiden in Egypte zijn dus niet alleen bouwwerken, maar ook kunstwerken en wonderen.

Plaats een reactie