Spotify Climatune afspeellijsten op basis van uw lokale weer

Spotify Climatune
De eerste zon is inmiddels doorgebroken, lente lijkt in het land en de winter weer voorbij. Daarbij komen natuurlijk ook de eerste ijsjes, de grote schoonmaak, maar ook vrolijke muziek. Recent kondigde Spotify al aan muziek aan te gaan passen aan het weer. Is dit een sterk staaltje van seasonal marketing in de dienstensector?

Climatune

Spotify werkt samen met Climaweather aan een gezamenlijk dienst/functie genaamd Climaweather, zo meld RTL Z (bron: http://www.rtlz.nl/tech/tijd-voor-coldplay-spotify-stemt-afspeellijsten-af-op-het-weer).

De dienst houdt rekening met vijf soorten weer en afhankelijk daarvan, en de plaats waar je woont, schotelt het je een aangepaste afspeellijst voor. Die afspeellijst bevat nummers die in jouw plaats het meest populair zijn bij het type weer van dat moment.

Hoe werkt het?

Climaweather weet natuurlijk al jaren wat het weer over de wereld is en Spotify weet wat er wanneer gespeeld wordt. Daarnaast is er samengewerkt met Echo Nest. Hierbij is er gekeken naar acoustische eigenschappen van muziek en de correlatie met humeur. Dit gecombineerd met ongeveer 85 miljoen streams heeft een enorme hoeveelheid informatie verschaft.

Open deuren

Op Onemorething worden ook enkel van de bevindingen uit de doeken gedaan. Voor het overgrote deel zijn er redelijk voorspelbare bevindingen. Mensen luisteren met goed weer wat meer naar dans muziek. Met regenachtig weer wordt het allemaal wat akoestischer.

De uitzonderingen lijken vooral aan te geven dat bepaalde steden net wat trager of sneller reageren op een bepaalde weersomstandigheid. Zo zijn New York en Philadelphia de steden waar het snelst de energie verdwijnt op het moment dat het begint te regenen. Leeds is het vrolijkst op een bewolkte dag. Liverpool en Manchester draaien veel vrolijkere muziek op dagen met sneeuw.

Hoe maak je gebruik van Climatune?

Heel simpel, ga naar: en speel een willekeurige lijst af of volg het Climatune account: https://open.spotify.com/user/climatune hier kun je ook per plaats afspeellijsten opzoeken en volgen. Uiteraard kun je die dan weer thuis afspelen op een draadloos speakersysteem zoals HEOS.

Nog geen standaard functie

Of jouw stad er ook al bij staat moet je zelf even ontdekken. Op dit moment is Climatune nog geen specifieke functie binnen de Spotify app. Ook al zijn er natuurlijk binnen de sectie “bladeren” vaak ook al veel afspeellijsten te vinden die zijn toegespitst op het moment van de dag of het seizoen.

Wat kunnen we verwachten?

Wat zouden de volgende ontwikkelingen kunnen zijn? Afhankelijk van hoeveel smart devices je in huis hebt een hoop. Stel dat je een slim draadloos speakersysteem hebt, een Nest thermostaat en een spraakassistent dan kan er natuurlijk al gemeten worden of je wel of niet thuis bent. Daarnaast kan de spraakassistent afhankelijk van het aantal personen in huis wellicht aan de intonatie van gesprekken ook voor een deel humeur bepalen. Dat gecombineerd kan er voor zorgen dat het draadloos speakersysteem automatisch een bijpassende Spotify lijst zal gaan afspelen.

Combineer je dit met een video on demand service dan kan er nog wat duidelijker gemeten worden wat het humeur is, specifieker bevestigd omdat dit dan ook zou moeten reflecteren in de bekeken content. Wat dan vice versa tussen muziek en video zijn weerga zal tonen.

Toegevoegde waarde

Heeft dit toegevoegde waarde? Dat moet natuurlijk nog blijken. Het feit dat mensen wat vrolijkere muziek kiezen en willen horen in de zomer in een inkopper, dat mensen misschien wat meer depressieve muziek in de winter kiezen is misschien ook logisch, maar of dat psychologisch gezien de beste keuze is, is iets anders. Dus tot welke hoogte moet wil en nut een rol gaan spelen?