Je houdt van muziek, maar je kunt er nog niet van genieten? Klinkt muziek bij jou thuis simpelweg niet zoals jij denkt dat de artiest het bedoeld heeft? Dan is dit artikel voor jou. Het geeft je een aantal nuttige tips waardoor je niet meer alleen luistert naar muziek, maar ook echt geniet van muziek met wifi speakers.
Muzieksmaak
Over smaakt valt natuurlijk niet te twisten, welke muziek je wilt luisteren is aan jou. Echter klinken sommige genres nu eenmaal beter of slechter op bepaalde muziekinstallaties. Van sommige tips in dit artikel kan de effectiviteit dus wat variëren.
In een notendop kun je zeggen dat het belangrijk is om te kijken naar: je audiobron(nen), je apparatuur, je luisterplek én het gezelschap waarmee je luister (maar daar valt moeilijk iets van te zeggen).
Audiobronnen
Luister je nog naar LP’s en CD’s dan heb je in ieder geval genoeg kwaliteit, mits er niet teveel krassen op zitten. Echter kun je ook hierin een verbetering maken door je apparatuur te upgraden. Vaak geldt voor beide dat wat duurdere apparaten zorgen voor meer stabiliteit en storing.
Een veel ingewikkelder verhaal wordt het bij online bronnen. Luister je bijvoorbeeld via je browser naar een online radiozender, dan kun je al bijna zeker zeggen dat de kwaliteit erg laag is. Immers geven de meeste online zenders muziek bij voorkeur zo compact mogelijk door. Hoe compacter, hoe meer compressie, en compressie wil simpelweg zeggen dat er kwaliteit verloren gaat.
Wifi speakers kwaliteit lossy en lossless
Wil je een betere kwaliteit van online muziek, maak dan een keuze voor bronnen die een zo hoog mogelijke bitrate doorgeven. Hoe hoger, hoe minder er wegvalt. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de mogelijkheid om te downloaden. Dit valt in te delen in 2 categoriëen lossy en lossless.
Zoals net als benoemd is, sturen online kanalen muziek graag zo klein mogelijk door. Door muziek te comprimeren, worden er simpelweg minder bits doorgegeven en dat resulteert dan in muziek die kwaliteit is verloren, een loss, dus ookwel lossy. Een typisch lossy bestandsformaat is MP3. Het tegenovergestelde is dan ook zelfverklarend: lossless. Muziek die niets is verloren door de digitalisering ervan, lossless muziek kom je bijvoorbeeld tegen als FLAC bestanden.
Apparatuur
Goede speakers maken een wereld van verschil. Je hebt hierin bijna onbeperkte mogelijkheden, die vooral gelimiteerd worden door budget. Een trend in speakers die zich de laatste tijd voordoet zijn draadloze speakers, ook wel wifi speakers genoemd.
Zoals hiervoor al is aangegeven wordt online muziek, wat tegenwoordig toch wel de meest gebruikte bron is, vaak gecomprimeerd. Sowieso wordt muziek van analoog (de artiest de de muziek maakt is immers geen computer) omgezet naar digitaal (enen en nullen) om het zo over internet te kunnen versturen. Een speaker is echter altijd analoog. Immers moet er een stroom van elektriciteit door een speaker gestuurd worden om zo beweging te creëren en die beweging om te zetten in luchttrillingen die voor muziek zorgen.
Het omzetten van een digitaal signaal naar een analoog signaal gebeurd door een zogenaamde DAC (Digital Analog Converter). Dat apparaatje zit heel simpel gezegd ook in je telefoon, weliswaar ter grootte van een rijstkorrel, en de daarbij behorende kwaliteit. Het zit echter ook in een hoogwaardige variant in wifi speakers. Je raadt het al, deze speakers kunnen het signaal dus veel beter herstellen naar analoog dan bijvoorbeeld je telefoon. Een voorbeeld van wifi speakers is bijvoorbeeld HEOS by Denon.
De plek waar je luistert
De ruimte waar je luistert is misschien wel de meest onderschatte mogelijkheid om het luistergenot te vehogen. Allereerst moet je er rekening mee houden dat je rekening houdt met het formaat van je ruimte. Simpel gezegd, een klein bluetooth speakertje vult geen grote woonkamer, en grote vloerstaanders zullen een overdaad aan trilling en lage tonen veroorzaken in een kleine studeerkamer.
Daarnaast is de plaatsing van belang, door te spelen met de hoek en plek waar je wifi speakers staan kun je enorme verbeteringen behalen. Speakers strak in een hoek gooien zal de lage tonen versterken en verder van die hoek af zal het verminderen.
Geluid wordt via veel hoeken weerkaatst, door de hoeken te veranderen kun je ook de zogenaamde ‘sweet spot’ verbeteren.
Verschillende overdaden aan frequenties kun je ook verhelpen. Klinken de hoge tonen te schel? Misschien heb je dan wel teveel gladde, harde materialen in de ruimte zoals grote glazen wanden. Door deze af te dekken met bijvoorbeeld gordijnen verhelp je dit. Zijn de lage tonen te erg aanwezig zet je speakers dan wat verder van de muur af, of probeer er een zacht materiaal achter te zetten, zoals een gordijn, of stuk schuim. Over dit proces kun je enorm veel informatie vinden en is dan ook bijna niet in een enkele tip samen te vatten. Zoek je in Google een keer op “ruimteakoestiek” dan kom je al een heel eind.