Wat is het verschil tussen retro, vintage en tweedehands kleding?

De termen retro, vintage en tweedehands worden vaak door elkaar heen gebruikt zonder dat er een echt verschil duidelijk is. Toch zijn de drie termen compleet verschillend van elkaar. In dit artikel leggen wij je uit wat de verschillen zijn tussen retro kleding, vintage kleding en tweedehands kleding.

1. Retro kleding

Vaak wordt er bij retro kleding gedacht dat het gaat om oude kleding. Toch is dit helemaal niet het geval. Retro kleding heeft echter wel een link met het verleden. Bij retro kleding gaat het namelijk om een soort revival van wat vroeger erg populair was. Het design van retro kleding is dan ook wel gebaseerd op het verleden, echter is de kleding wel gewoon nieuw. Met retro kleding speel je dus in op trends uit het verleden, maar wel met nieuwe kleding. Bekende merken met retro kleding zijn bijvoorbeeld Tante Betsy en Blutsgeschwister, welke je in verschillende boetiekjes kunt kopen.

2. Vintage kleding

Bij vintage kleding gaat het, in tegenstelling tot retro kleding, wel om kleding die enige tijd geleden is geproduceerd. Echter zijn hier niet echt regels voor, maar een vuistregel die vaak wordt gehanteerd is dat wanneer iets vóór de ‘90s is gemaakt, het onder de categorie vintage valt. Als jij in de kledingkast van je ouders kijkt, is de kans groot dat jij een echt vintage item weet te vinden. Ook zijn er verschillende merken die claimen vintage kleding te verkopen. Echter is dit niet altijd het geval. Als jij zeker wilt weten of kleding vintage is of niet, check dan altijd even wanneer het merk is opgericht. Is dit pas na de jaren 90? Dan weet je dat het geen echte vintage kleding is.

3. Tweedehands kleding

Tot slot is er ook nog tweedehands kleding. Dit is bij iedereen wel bekend. Tweedehands kleding kan zowel retro als vintage zijn. Echter is deze kleding al eens gedragen. Je vind dit soort kleding op sites als marktplaats en topvintage. Zeker als je niet de hoofdprijs wil betalen is dit een goede optie.