Hoe reinig je mannenkleding?

Niet ieder kledingstuk kan worden gewassen

Er waren tijden waarin je wist dat je onherroepelijk tot het bedrijfsleven was toegetreden, als je de medewerkers van de stomerij bij voornaam kende. In veel beroepen is daar niet veel verandering in gekomen. Want altijd wanneer de dresscode een pak vereist, zijn de grenzen van de wasmachine thuis al snel bereikt. Weliswaar zijn er intussen ook pakken die je in theorie in de wasmachine kunt doen. Maar om ze daarna weer in het juiste model te krijgen is een uitdaging. En voor u een nat pak door de stad meeneemt om het professioneel te laten strijken, kunt u de reiniging ook meteen aan professionals overlaten.

De meeste kostuumstoffen zijn sowieso niet probleemloos wasbaar. De populairste stof voor businesspakken is nog steeds scheerwol. En dan ga je toch op zoek naar de plek waar ze korte metten maken met de lastigste vlekken: de stomerij. Daar wordt de kleding meestal met chemicaliën zoals perchloorethyleen of zware benzine behandeld. Omdat de meeste hardnekkige vlekken eerder vettig van aard zijn dan waterig, lossen ze daardoor uitstekend op. En omdat de reiniging zonder water gebeurt, zwellen de vezels niet op.

Voor sommige kledingstukken hebben de stomerijen intussen een wasmethode ontwikkeld die de kleding spaart en waarbij deze wordt gewassen met water en zeep. Deze methode is voor textielsoorten die hiervoor geschikt zijn minder schadelijk dan de klassieke behandeling met chemicaliën.

Bovendien krijgt u uw kleding meestal gestreken en eventueel geperst terug. Natuurlijk heeft deze dienstverlening zijn prijs, maar die is het zeker waard als u niet zeker weet of u uw kleding zelf net zo goed weer in orde krijgt.

Natuurlijk is ook deze manier om uw kleding te verzorgen niet zonder risico. De chemicaliën tasten de vezels namelijk aan en maken ze broos. Juist daarom moet u zich altijd eerst afvragen of het pak überhaupt gereinigd moet worden. Als vuistregel voor hoe vaak u een pak moet laten reinigen, kan gelden: het pak moet gestoomd worden als u het probleem niet meer kunt oplossen met luchten, uitborstelen of een vochtige doek.

Onderschat het effect van luchten daarbij niet. Een dagje op het balkon kan een verjongingskuur voor een pak zijn. Begin niet te spuiten met textielverfrissers of een geurkiller – deze veroorzaken lelijke vlekken.

Het is natuurlijk belangrijk dat u een goede stomerij vindt. Grote ketens bieden niet altijd de beste service en vaak niet eens de beste prijzen. Daar staat tegenover dat ze redelijk coulant zijn als kleding beschadigd raakt. Want natuurlijk kunnen ook de beste was-professionals problemen niet helemaal uitsluiten, vooral niet als de producenten het bij de ingenaaide etiketten met wasvoorschriften niet zo nauw nemen. Jammer genoeg is de aansprakelijkheid meestal beperkt; normaal gesproken is deze ongeveer het 15-voudige van de reinigingsprijs. Deze waarde stamt nog uit vroeger tijden: al rond 1900 waren de stomerijen een van de eerste branches met uniforme handelsvoorwaarden waarin onder andere ook de maximale aansprakelijkheid was vastgelegd.

Sommige stomerijen bieden bovendien een verzekering aan voor erg dure kleding. Bij een simpel overhemd is dat meestal wat te veel van het goede, maar bij een op maat gesneden rokkostuum is dat zeker de moeite waard.

Soms kan het ook lonen om minder spectaculaire kledingstukken te laten reinigen. Uiteraard, een overhemd is snel gestreken. Maar het professioneel laten strijken kost ook niet veel. Misschien hebt u dat er wel voor over, als u niet urenlang achter de strijkplank wilt staan.

Bij kleine accessoires, zoals pochetten, kunnen de professionals u meestal niet verder helpen. Ze zijn gewoonweg te klein. Dat is op zich geen probleem, alleen raken ze daardoor vaak zoek. Helemaal ingewikkeld wordt het bij stropdassen. Probeer nooit een stropdas te laten stomen, tenzij u een stomerij hebt gevonden die daar verstand van heeft. Het reinigen van een das vereist vakkennis en tamelijk veel werk. De bovenstof moet separaat worden gereinigd en de das moet vervolgens weer in elkaar worden genaaid. Dat is slechts zelden de moeite waard.

Van belang is natuurlijk dat u weet hoe het werkt als u kleding naar een stomerij brengt. Heeft uw kleding duidelijke vlekken, wijs daar dan van tevoren op, zodat deze gericht kunnen worden behandeld. Zorg in elk geval dat u een bonnetje krijgt waarop staat welke kleding u bij de stomerij hebt afgegeven.

Laat u hoogwaardige overhemden met uitneembare baleinen stomen, verwijder de baleinen dan eerst. Kijk uit met loszittende knopen, patches en dergelijke. Deze vallen er vaak af.