Zwemmersjeuk: wat is het en hoe behandel je het?

Zwemmersjeuk door in zoet water te zwemmen of te paddelen op een surfbord.

Zwemmen in een meer of een plas is leuk en verfrissend en geweldig voor een gezonde levensstijl. Maar soms krijg je daarna last van jeukende bultjes op je huid. Dat heet Zwemmersjeuk (Cercariën dermatitis). Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen? In dit artikel lees je er meer over.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door kleine beestjes die in het water leven. Het zijn larven van een platworm. Die worm leeft in eenden en slakken. Soms komen de larven in het water terecht. Als je dan gaat zwemmen, kunnen ze in je huid kruipen. Daar gaan ze dood, maar ze zorgen wel voor een allergische reactie.

Zwemmersjeuk is vervelend, maar niet gevaarlijk. De bultjes gaan vanzelf weer weg na een paar dagen of weken. Je kunt wel iets doen om de jeuk te verminderen. Bijvoorbeeld een koude douche nemen, een koele doek op de bultjes leggen of een zalfje smeren.

Wil je Zwemmersjeuk voorkomen? Dan kun je beter niet zwemmen in water waar veel eenden of slakken zijn. Of droog je goed af na het zwemmen. Zo spoel je de larven van je huid af voordat ze binnendringen.

In de rest van dit artikel vertellen we je meer over Zwemmersjeuk. Wat zijn de symptomen? Hoe stel je de diagnose? En wat zijn de tips om ermee om te gaan? Lees snel verder!

Wat is Zwemmersjeuk en hoe ontstaat het?

Zwemmersjeuk is een huiduitslag die je kunt krijgen na het zwemmen in zoet water. Het lijkt op muggenbulten, maar het jeukt veel erger. Soms kun je er ook hoofdpijn, koorts of misselijkheid van krijgen.

Zwemmersjeuk wordt niet veroorzaakt door het water zelf, maar door kleine beestjes die in het water zitten. Het zijn larven van een soort worm die bij eenden en slakken leeft. Deze worm heet Trichobilharzia. De larven komen uit de slakken en zoeken naar eenden om in te kruipen. Maar soms vergissen ze zich en kruipen ze in de huid van mensen die in het water zwemmen.

In de huid van mensen kunnen de larven niet overleven. Ze gaan snel dood, maar ze laten wel een stofje achter dat een allergische reactie veroorzaakt. Daardoor krijg je rode bultjes die erg jeuken of branden. Dit kan een paar uur tot een paar dagen na het zwemmen gebeuren.

Zwemmersjeuk is vervelend, maar niet gevaarlijk of besmettelijk. Het gaat meestal vanzelf over na een paar weken. In de volgende tekst lees je hoe je Zwemmersjeuk kunt herkennen.

Hoe herken je Zwemmersjeuk?

Zwemmersjeuk kun je herkennen aan de rode bultjes die op je huid verschijnen na het zwemmen in zoet water. De bultjes lijken op muggenbulten, maar ze jeuken veel erger. Soms kun je ook een prikkend gevoel hebben op de plek waar de larven je huid zijn binnengedrongen.

De bultjes kunnen overal op je lichaam zitten, maar vooral op de plekken waar je badkleding hebt gedragen. Dat komt omdat de larven daar makkelijker in je huid kunnen kruipen. De bultjes kunnen ook groter worden of samenvloeien tot rode vlekken.

Zwemmersjeuk kan ook andere klachten geven, zoals hoofdpijn, koorts of misselijkheid. Dit komt door de allergische reactie die je lichaam heeft op de larven. Deze klachten zijn meestal mild en gaan snel weer over.

De bultjes van Zwemmersjeuk kunnen een paar uur tot een paar dagen na het zwemmen ontstaan. Ze gaan meestal vanzelf weg na een paar weken. Hierna lees je hoe je Zwemmersjeuk kunt behandelen.

Hoe kun je Huiduitslag na zwemmen behandelen?

Zwemmersjeuk gaat meestal vanzelf over na een paar weken. Je hoeft er dus niets speciaals voor te doen. Maar de jeuk kan wel heel vervelend zijn. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om de jeuk te verminderen. Ten eerste kun je de huid koelen met een koude douche, een natte doek of een ijsblokje. Dit helpt om de zwelling en de ontsteking te verminderen.

Doe dit zo snel mogelijk na het zwemmen en herhaal het als de jeuk weer opkomt. Ten tweede kun je een zalfje of een crème gebruiken die de jeuk vermindert. Bijvoorbeeld een mentholgel, een aloë vera gel of een calendulazalf. Smeer dit op de bultjes en laat het intrekken. Je kunt deze producten kopen bij de drogist of de apotheek. Ten derde kun je proberen om niet te krabben aan de bultjes. Dit maakt de jeuk alleen maar erger en kan leiden tot infecties of littekens.

Knip je nagels kort en draag eventueel handschoenen als je gaat slapen. Als deze tips niet helpen of als je erg veel last hebt van jeukende bultjes na zwemmen, kun je naar de huisarts gaan. Die kan je soms een sterkere zalf of een medicijn voorschrijven om de allergische reactie te onderdrukken.

Hoe kun je Jeukende bultjes na zwemmen voorkomen?

Zwemmersjeuk kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt wel een paar dingen doen om de kans op besmetting te verkleinen. Hier zijn een paar tips:

  • Zwem niet in water waar veel eenden of slakken zijn. Zij zijn de gastheren van de worm die de larven maakt.
  • Zwem niet in ondiep water of water met veel planten. Daar zitten de larven vaak verstopt.
  • Zwem niet vroeg in de ochtend. Dan zijn de larven het meest actief.
  • Droog je goed af na het zwemmen. Zo spoel je de larven van je huid af voordat ze binnendringen.
  • Trek meteen droge kleren aan na het zwemmen. Zo voorkom je dat de larven in je badkleding blijven zitten.

Als je deze tips volgt, kun je hopelijk genieten van een zomer zonder Zwemmersjeuk. Maar als je toch besmet raakt, weet je nu hoe je de klachten kunt verminderen en behandelen.

Veelgestelde vragen over Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk roept misschien veel vragen bij je op. Daarom hebben we hier een paar veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Hopelijk vind je hier het antwoord dat je zoekt.

  • Hoe weet ik of er Zwemmersjeuk is in het water waar ik wil zwemmen?
    Je kunt niet zien of er larven van de worm in het water zitten. Maar je kunt wel kijken of er veel eenden of slakken zijn. Zij zijn de gastheren van de worm. Je kunt ook kijken of er waarschuwingsborden staan bij het water. Of je kunt de website www.zwemwater.nl raadplegen. Daar vind je de actuele kwaliteit van het zwemwater.
  • Hoe lang duurt het voordat ik Zwemmersjeuk krijg na het zwemmen?
    Dat kan verschillen per persoon. Sommige mensen krijgen al na een paar uur bultjes en jeuk. Anderen pas na een paar dagen. Het hangt ook af van hoeveel larven er in je huid zijn gekropen en hoe gevoelig je bent voor de allergische reactie.
  • Kan ik jeukende bultjes na zwemmen krijgen van andere mensen?
    Nee, Zwemmersjeuk is niet besmettelijk. Je kunt het alleen krijgen van de larven die in het water zitten. Je kunt dus gerust met andere mensen omgaan als je Zwemmersjeuk hebt.
  • Kan ik Zwemmersjeuk vaker krijgen?
    Ja, dat kan. Als je weer gaat zwemmen in water waar larven zitten, kun je opnieuw besmet raken. Sterker nog, je kunt zelfs meer last krijgen van Zwemmersjeuk als je het al eens hebt gehad. Dat komt omdat je lichaam dan gevoeliger is geworden voor de allergische reactie.

Conclusie: Zwemmersjeuk is vervelend maar onschuldig

In dit artikel heb je geleerd wat Zwemmersjeuk is en hoe het ontstaat. Je hebt ook gelezen hoe je Zwemmersjeuk kunt herkennen, behandelen en voorkomen. En je hebt antwoord gekregen op een paar veelgestelde vragen over Zwemmersjeuk.

Zwemmersjeuk is een huiduitslag die je kunt krijgen na het zwemmen in zoet water. Het wordt veroorzaakt door larven van een worm die bij eenden en slakken leeft. De larven kruipen in je huid en zorgen voor een allergische reactie. Daardoor krijg je rode bultjes die erg jeuken of branden.

Zwemmersjeuk is vervelend, maar niet gevaarlijk of besmettelijk. Het gaat meestal vanzelf over na een paar weken. Je kunt wel iets doen om de jeuk te verminderen. Bijvoorbeeld de huid koelen, een zalfje smeren of niet krabben. Als de klachten heel erg zijn, kun je naar de huisarts gaan voor een sterkere zalf of een medicijn.

Zwemmersjeuk kun je niet altijd voorkomen, maar je kunt wel de kans op besmetting verkleinen. Bijvoorbeeld door niet te zwemmen in water waar veel eenden of slakken zijn. Of door je goed af te drogen na het zwemmen. Of door droge kleren aan te trekken na het zwemmen.

Ik hoop dat dit artikel jou heeft geholpen om meer te weten te komen over Zwemmersjeuk. En dat je nu met een gerust hart kunt genieten van een zomer vol zwemplezier.

Laat je hieronder een reactie achter met jouw tips voor zwemmersjeuk?

Plaats een reactie