Zonnepanelen en bijdragen aan een beter milieu

Zonnepanelen beter milieu
De bescherming van ons milieu wordt een steeds belangrijker onderwerp in onze samenleving. Er zijn veel verschillende manieren om een steentje bij te dragen. Zonnepanelen zijn bijvoorbeeld de juiste keuze wanneer u het belangrijk vindt om duurzaam te leven. Zonnepanelen produceren namelijk schone energie. Er komen geen schadelijke stoffen vrij tijdens het proces van het generen van de elektriciteit. De CO2-uitstoot is dan ook 10 tot 30 keer zo laag, in vergelijking met de uitstoot van kolen of gas. Met slechts één zonnepaneel kun je al ongeveer 100kg CO2 per jaar besparen.

Duurzame energie

Zonne-energie heeft geen brandstof nodig om te werken. Zonne-energie is de meest schone en groene energie, en draagt dus bij aan de bescherming aan ons milieu. Behalve dat de CO2-uitstoot aanzienlijk lager is, zonne-energie vervuild onze lucht ook niet met andere schadelijke stoffen zoals; koolstofdioxide, stikstofoxide, zwaveldioxide en kwik. Dit is bij traditionele brandstoffen wel het geval. Deze stoffen kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, zure regen en smog. Ook dragen traditionele brandstoffen bij aan het opslaan van radioactief afval. Iets wat zonne-energie ook achter wegen laat. Wel is er bij de productie van de panenelen energie nodig. Vanuit traditionele brandstoffen, waar dan wel CO2 bij vrij komt. Ongeveer na 3 jaar elektriciteit productie vanuit de zonnepanelen van één huishouden, is er net zoveel energie bespaard als dat er bij de productie van deze zonnepanelen is vrijgekomen.

Voordelen van zonnepanelen

Naast dat je bijdraagt aan een schoner milieu, zijn er meer voordelen aan het aanschaffen van zonnepanelen. Zo heb je bijvoorbeeld een aanzienlijk lagere energierekening. Het aanschaffen van zonnepanelen kost zo ongeveer tussen de 5.100 en 12.000 euro, inclusief het omvormen en de installatie. Dit verschilt natuurlijk per personen in het huishouden. Dit lijkt natuurlijk een grote investering, maar met wat je jaarlijks gaat besparen heb je dit zo terug verdient. De gemiddelde besparing ligt ongeveer tussen de 500 en 1200 euro per jaar gebaseerd op het aantal personen per huishouden.

Het grootste voordeel van zonne-energie is dan ook de besparing die de zonnepanelen opleveren. In de samenleving van nu, maken elektronische apparaten een groot deel uit van de vaste lasten. Met zonnepanelen verlaagt u deze kosten enorm. Zo kun je al snel honderden euro’s per jaar besparen. Een ander voordeel is dat je minder afhankelijk bent van een energieleverancier. Er zijn namelijk ook geen prijsstijgingen zoals bij traditionele brandstoffen.

Andere voordelen zijn bijvoorbeeld de lange levensduur van de zonnepanelen. De meeste panelen hebben een levensduur van minstens 20 tot 25 jaar. Ook is er weinig onderhoud, en onderhoudskosten aan de panelen. Wel is het belangrijk om de panelen 1 tot 2 keer per jaar te controleren op beschadiging. Ook is het eventueel nodig om de zonnepanelen zo nu en dan schoon te maken. Er kan soms vuil van bijvoorbeeld regen achterblijven op de panelen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de werking van de zonnepanelen.

Vergoedingen

Daarbij komen ook nog wat belastingvoordelen kijken. Zo zijn er landelijk en regionaal verschillende subsidies te verkrijgen en aan te aanvragen. Soms is het ook zo dat de zonnepanelen, stroom opwekken wanneer er geen stroom wordt verbruikt door de eigenaar. Deze stroom wordt dan geleverd aan een elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent de levering vervolgens met je elektriciteitsrekening. En betaald jou daarvoor dezelfde prijs als je nu betaald voor je stroom.

Het aanschaffen van zonnepanelen

Ben je helemaal om en wil je zonnepanelen gaan aanschaffen? Vraag dan eerst offertes aan bij verschillende aanbieders, de prijzen kunnen namelijk best wat verschillen. Ook adviseren wij om alle onderdelen bij dezelfde leverancier te kopen, dat is qua onderhoud en installatie wel het gemakkelijkste. Tijdens de installatie is het belangrijk om te weten dat de zonnepanelen moeten voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. En, als laatste, ga altijd na welke garanties je krijgt van je leverancier, maar ook van de importeur of fabrikant.

Laat je altijd goed informeren over de verschillende mogelijkheden.