Zolpidem: een uitstekend slaapmedicijn, maar met enkele vreemde bijwerkingen

Slaapmedicatie zolpidem


Zolpidem is een medicijn om te slapen. Uw huisarts kan u zolpidem kopen aanraden als u kampt met slaapproblemen. Maar wat voor slaappil is zolpidem nu precies? Hoe werkt het en wat zijn de eventuele bijwerkingen? Is het gerucht waar dat u van zolpidem slaapwandelen gaat? Of is dat maar klets? Kom alles te weten over dit befaamde slaapgeneesmiddel in het volgende artikel.

Wat is zolpidem?

Zolpidem is een middel dat u verdooft. Het heeft een zeggenschap over de chemicaliën in het brein. Bij het publiek met slapeloosheid zijn deze uit balans geraakt. In de Benelux wordt dit slaapgeneesmiddel te koop aangeboden onder de merknaam Stilnoct. Er zijn meerdere versies van dit medicament in de handel bereikbaar. Welke bij u past hangt af van van uw slaapproblemen en hoe u deze beëindigen wil. Zo is er een versie die dadelijk actief wordt na consumptie, en zo van moeite met slapen verleden tijd maakt.

Deze versie heeft een soort omhulsel om de capsule heen. In de buitenste laag zit de desbetreffende materie die u helpt met het in slaap vallen. Het tweede gedeelte van de pil wordt dan weer langzamerhand vrijgegeven. Deze zorgt ervoor dat u langduriger in slaap blijft. Er is ook nog een derde variant die zachter werkt. Deze helpt u om u weer in slaap te krijgen als u ’s nachts wakker wordt. Afhankelijk van uw situatie, uw medische conditie en uw behoeftes kunt u gezamenlijk met uw huisdokter afwegen welke variant te gebruiken om uw slaapproblemen op te lossen.

Zolpidem en zijn bizarre bijwerkingen

Nieuwe informatie heeft onze visie op dit beroemde slaapmedicijn veranderd. Er is gebleken dat enkele gebruikers bizarre gebruiken ontwikkelden tijdens de toepassing van dit geneesmiddel. Gezondheidsklinieken uit het Verenigd Koninkrijk en Australië hebben de afgelopen 5 jaar 240 rare incidenten vastgesteld na het nuttigen van zolpidem, zoals slaapwandelen, hallucinaties en aanzienlijke vergeetachtigheid. Zolpidem is een veelzijdig verplicht slaapmedicament. Zo werd het het afgelopen jaar maar liefst 674.500 keer voorgeschreven.

Nieuwe informatie van het Ministerie van Volksgezondheid gaf aan dat er 104 gevallen van hallucinaties en 62 gevallen betreffende ernstige vergeetachtigheid gerapporteerd werden na de aanwending van dit medicijn. Bovendien zijn er 16 gevallen van raar slaapwandelen gerapporteerd.  Er is zelf een verhaal waarbij er een vrouw wakker werd met een verfkwast in haar hand nadat ze net de voordeur had geschilderd. Een andere patiënt liet dan weer weten te maken hebben gehad met een gewichtstoename van 23 kilo na het maandenlang zolpidem online kopen. Zonder dat ze daar enigszins erg in had, plunderde de dame de ijskast ’s nachts leeg. Als u al deze gevallen bekijkt, denkt u best nog eens na voor u overgaat tot het kopen van slaapmedicijnen.

Conclusie Zolpidem: een slaapmiddel met voor- en nadelen

Zolpidem is een slaapmiddel. Het helpt je om in slaap te komen en door te slapen. Je kunt het gebruiken als je last hebt van slapeloosheid. Maar je mag het niet te lang gebruiken. Anders kun je er verslaafd aan raken. Je moet ook goed opletten met andere dingen die je doet. Zolpidem kan je suf en slaperig maken. Dat is niet goed als je moet autorijden of werken.

Je kunt dan ongelukken krijgen. Zolpidem kan ook andere bijwerkingen geven. Zoals hoofdpijn, maagpijn, geheugenverlies of nare dromen. Soms kun je zelfs gaan slaapwandelen en rare dingen doen. Daarom moet je zolpidem alleen nemen als het echt nodig is. En niet langer dan twee weken achter elkaar. Als je wilt stoppen met zolpidem, moet je dat langzaam doen. Anders kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Zoals angst, onrust of slecht slapen.

Praat met je arts of apotheker als je vragen hebt over zolpidem. Zij kunnen je meer informatie geven en advies geven over hoe je het veilig kunt gebruiken. Zolpidem kan een goed middel zijn om beter te slapen. Maar het is geen oplossing voor de oorzaak van je slaapproblemen. Probeer ook andere dingen te doen om beter te slapen. Zoals ontspannen voor het slapen gaan, een vast ritme aanhouden en geen koffie of alcohol drinken in de avond. Zo kun je gezond en lekker slapen zonder zolpidem.