MRI scan kan pijnlijk weefselonderzoek bij prostaatkanker voorkomen

Prostaatonderzoek is geen pretje. Veel mannen moeten dit vaak pijnlijke onderzoek ondergaan om vast te stellen dat ze aan prostaatkanker leiden. Op dit moment wordt er door middel van een naald een stukje weefsel van de prostaat weggenomen om deze vervolgens in een cleanroom te laten onderzoeken.

Standaard procedure

Echter kan in 70 procent van de gevallen dit onderzoek worden voorkomen. Een MRI scan kan ook kanker vaststellen waardoor er geen naald aan te pas komt. Vier ziekenhuizen in Nederland hebben dan ook de MRI scan ingesteld als standaard procedure bij patiënten. Als er met de MRI scan nog geen duidelijkheid komt moet alsnog het weefselonderzoek worden ingezet. Patiënten die een prostaatonderzoek moeten ondergaan kunnen vragen voor een overplaatsing naar een van deze vier ziekenhuizen.

Meer informatie over de tumor

Een van de onderzoekers Professor Barentsz zegt dat de MRI scan zelfs in een eerder stadium kanker kan vaststellen dan met weefselonderzoek kan worden aangetoond. Tevens wordt met een MRI scan duidelijk waar de tumor zich bevind en hoe groot deze is. Bij weefselonderzoek wordt alleen geconstateerd dat iemand kanker heeft of niet. Als bij de MRI scan wordt ontdekt dat er mogelijk kanker in de prostaat zit moeten patiënten nu alsnog het weefselonderzoek ondergaan maar dat wordt in de toekomst wellicht voorkomen door nieuwe technieken.

Onderzoeksprijs

Professor Barentsz heeft het nieuwe onderzoek genaamd Pirads uit kunnen voeren door de donatie van het Koningin Wilhelmina onderzoeksprijs die namens de KWF kankerbestrijding een geldbedrag uitreikte van 2 miljoen euro. Professor Barentsz won de prijs in 2008 en heeft sindsdien onderzoek gedaan naar het vinden van nieuwe methoden om prostaatkanker te ontdekken.

Voorkomen

Veel mannen zullen baat hebben bij de nieuwe methode aangezien 10 duizend mannen elk jaar de diagnose prostaatkanker te horen krijgen. Door de MRI scan kan deze diagnose veel nauwkeuriger worden gemaakt dan nu het geval is. Hierdoor krijgt de patiënt ook meer zekerheid. Door eerst bij de patiënt een MRI scan te doen kan een pijnlijk weefsel onderzoek bij ruim 20 duizend mannen worden voorkomen. Op dit moment ondergaan nog ruim 40 duizend mannen het weefselonderzoek terwijl die bij de helft niet nodig is.