Wat te doen bij een kalknagel?

bron: eczeem-psoriasis.nl

Heeft u wel eens last gehad van een kalknagel? Of zit u er misschien op dit moment mee? In dit artikel leest u meer over de oorzaak en de oplossingen.

Wat is een kalknagel en wat zijn de oorzaken?

Hoewel de naam misschien anders wil laten vermoeden, heeft dit niets met kalk te maken. Een beter passende naam is dan ook een ‘schimmelnagel’. Deze wordt veroorzaakt door een schimmel die de huid is binnengedrongen. Door het besmettelijke karakter van de schimmelinfectie kun je hem makkelijk door iemand anders oplopen, maar ook als je vaak op vochtige plekken komt loop je een risico. De bacterie nestelt zich dan op een donkere plek. Meestal betreft het teennagels, maar een kalknagel aan uw vingers is ook mogelijk. U herkent de infectie aan een verkleuring van de schimmelnagel en het wordt erg makkelijk om hem te breken. De nagel zelf hoeft geen pijn te doen.

Welke oplossingen en behandelingen zijn er?

Soms hoeft er geen behandeling plaats te vinden. De schimmel kan namelijk uit zichzelf weer verdwijnen als het gaat om een kleine infectie. Wanneer het echter lang duurt voordat de schimmelnagel verdwijnt, is de kans groot dat de infectie niet zonder behandeling weg zal gaan. Gelukkig zijn er verschillende methodes om de infectie te bestrijden. Bij uw drogist kunt u onder andere vloeistoffen, poedertjes, crème en pillen krijgen die de schimmel kunnen doden. De verschillende geneesmiddelen werken niet bij iedereen even effectief. Bovendien wil de nagel niet bij elk persoon even snel herstellen. Het kan daarom vaak lang duren totdat zowel de infectie weg is als de nagel er weer normaal uit zal zien.

Lees meer op Eczeem-psoriasis.nl

Heeft u zelf last van andere vormen van psoriasis of eczeem? Of wilt u meer te weten komen over schimmelnagels of verwante onderwerpen? Op Eczeem-psoriasis.nl vindt u veel informatie over de verschillende soorten psoriasis en eczeem en wat u hiertegen kunt doen.