Wat is Psoriasis?

Psoriasis is een huidaandoening die gepaard gaat met schilfers, roodheid en jeuk. De huidaandoening is niet besmettelijk en de klachten worden meestal erger door stress, infecties en beschadigingen van de huid. Als u psoriasis heeft is het aan te raden niet te lang of te heet te douchen, maar ook om zo min mogelijk zeep te gebruiken. De klachten bij iemand die lijdt aan de ziekte verminderen in de meeste gevallen door de invloed van zonlicht. Maar pas op, zorg er voor dat de huid in ieder geval niet verbrand. Tijdens de ziekte wisselen perioden waarin het slechter gaat en perioden waarin het juist beter gaat, elkaar af. Vooral mensen afkomstig uit Europa hebben last van psoriasis en het komt vooral voor bij volwassenen. Mensen die lijden aan deze huidaandoening hebben vaak ook last van nagelafwijkingen en gewrichtsklachten.

Wat zijn de verschijnselen?

U kunt last krijgen van rode plekken op de huid met schilfers. Daarnaast ontstaat jeuk. Meestal zitten de plekken op de elle boog, knie, hoofd en onderrug. Maar ze komen ook voor in lichaamsplooien zoals bijvoorbeeld in de liezen, de oksels, de bilspleet of onder de borsten. Soms verdwijnen de plekken na een paar weken, in andere gevallen blijven ze levenslang zichtbaar. Psoriasis komt zelden voor in het gezicht.

Oorzaken psoriasis

De precieze oorzaak van het ontstaan van deze huidaandoening is onbekend, maar we weten wel dat erfelijkheid een rol speelt. Als een van beide ouders psoriasis heeft, dan is de kans dat het kind de ziekte krijgt ongeveer tien procent. Hebben beide ouders psoriasis, dan is de kans vijftig procent dat het kind de ziekte ook krijgt.

Behandeling psoriasis

Probeer te voorkomen dat uw huid verbrand of beschadigt door kneuzen, schaven of krabben. Houd uw nagels kort geknipt, douche niet te heet en gebruik weinig zeep. Probeer minder te roken en gebruik weinig alcohol om te kijken of de klachten dan verminderen. En af en toe in de zon zitten vermindert meestal de klachten ook.