Wat is e-liquid?

E-liquid
Voor heen was de e-sigaret in onder andere Frankrijk een trend. Vandaag de dag begint de e-sigaret ook steeds meer een trend te worden in Nederland. Wij gaan je in dit artikel uitleggen wat e-liquid is. En waarvoor deze gebruikt wordt en hoe deze gebruikt dient te worden.

E-liquid is een vloeistof die je in een e-sigaret druppelt. Met als doel deze op te kunnen dampen in plaats van een tabak sigaret. De meeste e-liquids zijn opgebouwd uit drie of vier verschillende ingrediënten. Het gaat dan om propyleen glycol, plantaardige glycerine, water en eventueel nicotine, wat betreft de nicotine; er bestaat e-liquid met en zonder nicotine.

propyleen glycol is de stof die de kriebel in de keel veroorzaakt die een tabak sigaret ook veroorzaakt. Doormiddel van plantaardige glycerine wordt er een smaak toegevoegd aan liquid. Beide ingrediënten worden ook gebruikt in de voedingsindustrie binnen Europa.

Wat is e-liquid en wat zijn de e-liquid smaken?

e-liquid voor je e-sigaret is verkrijgbaar in onvoorstelbaar veel verschillende smaken. Van snoep, fruit, tabak, drank en nog veel meer smaken.

De bedoeling van de liquid is dat deze in de tank van de e-sigaret gedaan wordt. Om deze dan te kunnen dampen met of zonder nicotine. E-liquid zonder nicotine is bedoelt voor personen die al ver hebben afgebouwd. Of hun liquid willen mengen met 0% nicotine liquid om procentueel het liquid percentage te kunnen verlagen.

Verder bestaat er liquid met 6mg, 12mg, 18mg en 20mg nicotine. De laatste is voor de echte zware rokers die veel shag roken. Vanaf februari 2015 mag een liquid die in Nederland verkocht wordt nog maar maximaal 20mg nicotine per ml bevatten.

Verder is het wellicht handig om te weten waar je op dient te letten bij de aankoop van je eerste e-liquid. De smaak van de liquid is persoonlijk. Daar kunnen wij geen advies over geven. Echter is het wel aan te raden opzoek te gaan naar het juiste nicotine percentage. Onderstaande tabel helpt je al een heel stuk in de richting.

  • 0mg, voor stoppers of niet rokers
  • 6mg, lichte light sigaretten/shag
  • 12mg, standaard sigaretten/shag
  • 18mg, sterke sigaretten/shag

Wanneer je een liquid dampt die niet voldoende nicotine bevat raak je niet voldaan. Na circa 5 teugen dien je normaliter tijdelijk voldaan te zijn. Als je een e-liquid dampt die teveel nicotine bevat zal dit een onprettig gevoel in je keel opleveren en je kunt duizelig worden.