Wat bestellen: Dag of maandlenzen ?

Een bril of contactlenzen, de meeste van ons ontkomen er niet aan want het is voor veel mensen namelijk noodzakelijk. 6 op de 10 mensen in Nederland draagt een bril of contactlenzen en dat is niets mis. Hebben we dan allemaal zulke slechte ogen? Welnee, in de meeste gevallen hangt het samen met het natuurlijke ouderdomsproces, dan wel dat het genetisch is bepaald. De ene heeft een sterke afwijking aan zijn of haar ogen en de andere juist niet. Wel is het belangrijk dat je weet wat je koopt als je ervoor kiest om contactlenzen te dragen in plaats van een bril.

Maandlenzen of daglenzen? Kies voor gemak of voordeel!

De meest gekozen contactlenzen zijn maandlenzen en daglenzen. Bekende grote fabrikanten hierin zijn o.a. Alcon en Bausch+Lomb. Wat maandlenzen doen onderscheiden van daglenzen is de mate waarin ze gedragen kunnen worden (lees: draagtijd). Maandlenzen kunnen langer meegaan en zijn daarom dus relatief voordeliger in aanschaf ten opzichte van daglenzen. Daarnaast zijn maandlenzen minder soepel dan daglenzen, waardoor de gewenningsperiode langer kan zijn en vergen ze meer ‘werk’, want maandlenzen moet je iedere dag verschonen! Om bacteriën en infecties aan het oog te voorkomen is het een noodzak om ze dagelijks te verschonen in lenzenvloeistof. Bovendien vertraagt het de slijtage van de lens.

Daglenzen hebben het voordeel dat je ze iedere dag kunt weggooien, zodat je de volgende dag kunt opstaan met nieuwe frisse schone lenzen uit de verpakking. Ook vormen ze een handige tussenoplossing als je af en toe lenzen draagt en het wil afwisselen met een normale bril op sterkte.

Welke lenzen moet ik bestellen ?

Afhankelijk van jouw wensen en eisen zijn sommige type lenzen beter dan andere. Het advies is altijd om eerst een uitgebreide oogmeting te laten doen bij een erkende opticiën, dan wel een oogarts. Denk eraan om de juiste sterktes te kiezen wanner u lenzen gaat bestellen online en vraag, bij twijfel, de klantenservice voor hulp als je er zelf niet uitkomt.

TIP: Laat altijd uw ogen tenminste 1 tot 2 x per jaar controleren door een oogarts zodat u veiliger verder kunt gaan met contactlenzen dragen.