Zijn het gestroomlijnde oren bij zwemmers om extra snel door het water te kunnen bewegen? Integendeel, zwemmersoren heeft te maken met een oorontsteking. Om specifieker te zijn, een gehoorgangontsteking. De gehoorgang beschermt het binnenste van het oor door een juiste zuurtegraad aan te houden en het aanmaken van oorsmeer om vuil en viezigheid tegen te houden.
Hoe ontstaat een zwemmersoor?
Een combinatie van een verminderde zuurgraad, oorsmeer en vies water kan ervoor zorgen dat de huid in de gehoorgang geïrriteerd kan raken. Na het douchen, bezoek aan een zwembad of de sauna kan er een laagje water in de oren blijven staan. Dit kan een broeinest van schimmels en bacteriën worden, waardoor de huid in de gehoorgang gaat irriteren. Na verloop van tijd ontstaat er een ontsteking in de gehoorgang. Zo ontstaat een zwemmersoor. Pijn in de oren, jeuk, schilfers en een vol gevoel in het oor zijn de symptomen.
Zwemmersoren voorkomen
Door je aan enkele simpele regels te houden kun je het ontstaan van zwemmersoren voorkomen. Kortom, zorg voor een goede hygiëne en droog de oren altijd na het douchen. Gebruik hiervoor een zakdoekje of een föhn. Peuteren in de oren of het gebruik van een wattenstaafje is niet aan te raden. Zo creëer je juist een blokkade in het oor waar water achter kan blijven staan. Heb je zelf een zwembadje waar je in de zomer vaak in te vinden bent? Ververs dan regelmatig het water. Het warme weer in combinatie met het stilstaande water is een ideale omgeving voor het ontstaan van bacteriën die, als je kopje onder gaat, maar al te graag in jouw oren willen nestelen.
Behandeling van zwemmersoren
Heb je een oorontsteking opgelopen? Bezoek dan een huisarts om de oren uit te laten zuigen. Waarschijnlijk krijg je speciale oordruppels mee om de gehoorgang weer gezond te maken. Bij een fikse oorontsteking kan het ook mogelijk zijn dat je antibiotica mee naar huis krijgt. Een oorontsteking is vervelend, maar gelukkig wel weer op te lossen. Alles begint echter met het voorkomen van zwemmersoren, want voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Meer weten over oorontsteking? Kijk op Oorontsteking.info.