Voetballers hebben grote kans op O benen

Uit onderzoek O benen blijkt dat kinderen die veel voetballen in meer of mindere last hebben van O-benen. Het ontstaan van O-benen is te vinden in het veel aanspannen van de binnenkant van de benen door het schoppen tegen de bal. Hierdoor worden deze spieren korter en dikker en ontstaan O-benen.

Onderzoek O benen

De vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie van de Universiteit Gent heeft samen met de afdeling Kniechirurgie van het Universitaire Ziekenhuis in het Belgische Pellenberg onderzoek gedaan naar de relatie tussen voetbal en het ontwikkelen van O-benen. Voor het onderzoek zijn 550 Belgische jeugdvoetballers benaderd, het overgrote gedeelte was mannelijk. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat bijna vijftig procent van de jongens die tussen van dertien tot en met zestien jaar oud (een lichte vorm van) O-benen ontwikkelt. De jongens speelde echter wel minimaal zes uur per week voetbal. Meestal ontstaan O-benen tijdens de groeispurt wanneer jongens veel voetbal spelen.

Klachten

Specialisten willen voetballende jongeren behoeden voor O-benen en raden daarom meer variatie in voetbaltrainingen aan trainers aan. O-benen kunnen namelijk ook een oorzaak zijn van knieproblemen. De jonge voetballers moeten ook hun spieren aan de binnenkant van hun benen extra rekken in de waming-up en cooling-down. De buitenkant van de benen zouden bovendien meer getraind moeten worden, zodat de kracht gelijkmatig over de benen wordt verdeeld en de benen niet snel krom trekken. Naast knieproblemen komt vroegtijdige slijtage aan het kraakbeen ook veel voor bij mensen met O-benen. Dit kan artrose tot gevolg hebben, knieartrose, meniscusletsel of pijn aan de knieschijf.

Voordelen O-benen

Toch zijn er ook enkele voordelen aan O-benen: je bent hierdoor wendbaarder en staat stabieler op de grond. ook is het geen zeldzaamheid dat mensen met O benen een goede trap hebben. Dus heb je nu eenmaal O-benen, ga je benen ontharen en laat ze shinen! Je mag er trots op zijn. Als je echter nog jong bent en nog geen O-benen hebt, dan kun je het toch beter voorkomen.