Verschillende behandelmethoden prostaatkanker

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker bij mannen in Nederland. De klachten die hierbij voorkomen zijn in veel gevallen vrijwel dezelfde klachten als bij een vergrote prostaat. Doordat de prostaatkanker in het eerste stadium vrijwel geen klachten kent is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met uw huisarts. De klachten worden namelijk pas later merkbaar, waardoor een snelle actie noodzakelijk is. Door vroegtijdig de diagnose te stellen kan er namelijk snel actie worden ondernomen zodat de kanker nog niet is uitgezaaid. Er zijn verschillende behandelmethoden prostaatkanker. Zo kan de prostaatbehandeling worden gedaan met de daVinci en met de Brachy methode. Wanneer de prostaat in zijn totaliteit moet worden verwijderd via een operatie zal dit veelal plaatsvinden met de daVinci methode. Wanneer er sprake is van een minder agressieve vorm van prostaatkanker wordt veelal de Brachy methode toegepast.

Behandelmethoden prostaatkanker via de daVinci methode

Deze operatietechnologie maakt gebruik van hoogontwikkelde en moderne medische technieken. De daVinci methode is een nieuwe en toonaangevende methode waarbij de gehele prostaat wordt verwijderd. Met behulp van vier robotarmen kan een chirurg een zeer nauwkeurige operatie uitvoeren. Daarnaast is het voor de chirurg met de daVinci methode mogelijk om naast de camera ook drie instrumentarmen te bedienen. Dankzij de nieuwe en hoogontwikkelde operatietechniek is er minder kans op urineverlies, er sprake van een sneller herstel en een korter ziekenhuisverblijf.

Behandelmethoden prostaatkanker via de Brachy methode

Er zijn twee verschillende behandelmethoden volgens de Branchy methode. De eerste methode is dat er gebruik wordt gemaakt van een permanente inwendige bestraling. Via het gebied tussen de balzak en de anus worden er bij deze Brachy methode radioactieve zaadjes geplaatst in de prostaat. Hierbij zullen deze zaadjes permanent blijven in de prostaat, waarbij de behandeling na ongeveer een jaar kan worden beëindigd.  De tweede methode is een kortdurende inwendige bestraling. Bij deze behandeling worden er enkele dunne slangetjes geplaatst in de prostaat. Deze slangetjes brengen bestralingsvloeistof in de prostaat. Na de behandeling worden zowel de vloeistof als de slangetjes verwijderd. Beide vormen van de Branchy methode vinden plaats onder narcose.