Is Mindfulness de basis van geluk?

Je kunt het eigenlijk niet meer ontgaan zijn en het lijkt inmiddels wel op een commerciële marketingterm die je overal terug ziet komen, maar Mindfulness is veel meer dan dat. Omdat wij met z’n allen steeds een drukker bestaan leiden, waarbij we werk en privé nauwelijks gescheiden kunnen houden, komen klachten als (werk)stress, angst, depressie en negatief denken steeds meer voor onder diverse soorten bevolkingsgroepen. Alles ten koste van geluk en plezier hebben in het leven. Is Mindfulness dan de oplossing?

Om dit vraagstuk te beantwoorden moet even stil gestaan worden bij de vraag ‘wat is Mindfulness?’ Kort gezegd is Mindfulness een stroming vanuit de Zen Boeddhisme die een handvat biedt voor bewustwording. Maar van wat dan? Het gaat simpel gezegd om de bewustwording van het hier en nu, het moment dat je er nu bent.

Hoe werkt Mindfulness?

Het doel is om je aandacht en bewustzijn te trainen aan de hand van lichaamsoefeningen en mediatietechnieken. Alle zaken die ‘onnodig’ zijn worden gefilterd, zodat je een duidelijke focus krijgt in je hoofd van het heden en nu. Mindfulness helpt je meer genieten van allerlei dagelijkse dingen, waar je normaliter niet bij stil staat. Dat kan bijvoorbeeld het eten zijn, een gesprek met een collega of een mooie zonsopkomst of zonsondergang. Het klinkt zo simpel, maar toch is het lastig. Wij, mensen, zijn geneigd om snel te piekeren over zaken waardoor onze gedachten afdwalen van het nu. Door trainingen te volgen leer je dit te voorkomen zodat je meer in het heden gaat leven.

Test jezelf van je eigen bewustwording

Neem de proef op de som door bijvoorbeeld eens een vaste route, die je dagelijks aflegt, bewust te doorlopen. Concentreer je op zaken waar je normaliter niet bij stil staat. Wat valt je dan op? Zie je bepaalde dingen nu anders? Hoe ruikt het en wat hoor je? En merk je dat je gedachten afdwalen? Zo ja, waarom? Wordt vooral niet boos op jezelf, maar concentreer je weer op de omgeving.

Is Mindfulness dus de oplossing?

Om antwoord te geven op bovenstaande vraag. Geluk is een ruim begrip. Mindfulness is zeker niet het perfecte antwoord op ongelukkigheid. Wel biedt Mindfulness een handvat om gelukkiger te worden en meer te genieten van de kleine dingen in het leven en concreter, in jouw eigen leef- en werkomgeving.

Het beste manier om contact te komen met deze training is in een Mindfulness workshop. Soms zijn deze korte trainingen zelfs kosteloos, wat dus een perfect moment is om kennis te maken met het onderwerp.