Mantelzorgwoning

Aanstaande 10 november is het weer dag voor de mantelzorg. In bijna iedere gemeente in Nederland wordt er aandacht besteed aan mantelzorgers. Hierbij worden zij onder andere extra in het zonnetje gezet, zodat ze erkenning krijgen voor de zorg die zij verlenen aan hun naasten. Dit is meestal vrijwillig en zorgt ervoor dat gemeenten en zorginstellingen minder aanvragen krijgen voor hulp en zorg. Organiseert u een evenement bij u in de buurt, dan kunt u dit aangeven op de website van ‘Dag van de Mantelzorg’.  Steeds meer gemeenten houden zich hiermee bezig, omdat het belangrijk is dat er aandacht komt voor mantelzorgers. In deze blog vertellen wij u graag meer over de mogelijkheden die er zijn om mantelzorg te kunnen verlenen, bijvoorbeeld door het laten plaatsen van een mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning

Door het plaatsen van een mantelzorgwoning gaat de kwaliteit van de mantelzorg nog meer vooruit. Ondanks dat er bij mantelzorg al een hoop aandacht wordt besteed aan diegene die zorg nodig heeft, is het voor de naaste fijn om een eigen plekje bij u in de buurt te hebben. Deze eigen plek kan geheel naar wens worden ingericht, inclusief isolatie, verschillende elektriciteitspunten en dubbele beglazing. Er zijn een hoop extra opties, die aan de hand van wat er gewenst wordt mogelijk zijn om uit te voeren bij de bouw van de zorgwoning. Het doel is dat het verlenen van de mantelzorg gemakkelijker gaat. Ook is het van belang dat de naaste, of het nou familie of kennissen zijn, alles binnen handbereik heeft en dat de woning wordt aangepast naar behoefte. Zo worden er standaard geen drempels in de mantelzorgwoning geplaatst en zijn alle doorgangen breed genoeg om alle vertrekken met een rolstoel te betreden.

Denkt u dat een mantelzorgwoning interessant kan zijn voor uw gemeente? Dat u als organisatie, mantelzorger of hulpverlener kan bijdragen aan een nog betere zorg voor diegene die mantelzorg nodig hebben? Kaart het aan op de dag van de mantelzorg op 10 november 2015.